Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kiderült, hányan éltek a keresztféléves felvételi lehetőségével

Mintegy öt és fél ezren jelentkeztek a 2017 februárjában induló felsőoktatási keresztféléves képzésekre, közülük a legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

Az e-felvételi keretében 5523-an nyújtottak be jelentkezést, az első helyen mesterképzést 4606-an jelöltek meg, alapképzésre 785-en, osztatlan mesterképzésre ketten, felsőoktatási szakképzésre pedig 130-an jelentkeztek.

Szintén az elsőhelyes jelentkezéseket figyelembe véve 4394-en jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket, a többiek önköltséges képzési formát. (A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek az intézmények.)

hirdetés
hirdetés

A mostani, november 15-én lezárult eljárásban, szintén az elsőhelyes jelentkezéseket nézve - függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől - a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai voltak a legnépszerűbbek. Mesterképzésen - a finanszírozási formától és a munkarendtől függetlenül - a gépészmérnöki mesterképzés szerepel első helyen, 252 jelentkezővel, a második helyen a villamosmérnöki képzés áll, ahová 234-en jelentkeztek, a harmadik helyre pedig a vezetés és szervezés mesterképzés került, 185 elsőhelyes jelentkezővel.

Tovább nőtt azok száma, akik az e-felvételiben leadott jelentkezésük hitelesítésére is az elektronikus utat választották: a jelentkezők több mint fele (2815-en) az Ügyfélkapun keresztül hitelesítette a felvételi kérelmét - közölte a hivatal. A hitelesített jelentkezések alapján az OH megkezdte az adatok feldolgozását. A jelentkezők december 7-étől az e-felvételiben ellenőrizhetik a felvételi nyilvántartásban található adataikat, dokumentumaikat, azok feldolgozottsági állapotát, valamint elérhetik és letölthetik a jelentkezői státuszlapot is. Ez utóbbi összefoglalva tartalmazza a megadott adatokat és jelentkezési helyeket, nyomtatható formában is.

A tájékozódás mellett az ügyintézésre is használható az e-felvételi, ha valaki módosítani szeretné a jelentkezéskor megadott adatait, pótolná a szükséges dokumentumait vagy élne az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével. A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtása után megszerzett dokumentumok (például felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2017. január 10-éig pótolhatják. Ezeket szintén az e-felvételin keresztül egyszerűen és gyorsan feltölthetik, akinek nincs erre lehetősége, az a dokumentumok másolatát egy példányban beküldheti postai úton is a hivatal címére (1443 Budapest, Pf. 220.) Január 10-éig van lehetősége minden jelentkezőnek arra is, hogy egyetlen alkalommal módosítson a jelentkezési sorrendjén - közölték.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X