Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az eszperantó nyelvvizsgát is elfogadják az egyetemi felvételin?

3

Jár-e többletpont a felsőoktatási felvételin az eszperantóból tett nyelvvizsgáért? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Forrás: Túry Gergely

Jövőre szeretnék felvételizni egyetemre. Eszperantóból tennék nyelvvizsgát - azért is jár többletpont?

hirdetés
hirdetés

Az aktuális felvételi tájékoztató - amely a keresztféléves felvételiről szól, de a pontszámításra ugyanazok a szabályok vonatkoznak az általános felvételin is - mindössze annyit tartalmaz, hogy "alapképzési szakon, osztatlan mesterképzésen és felsőoktatási szakképzésen a – a magyartól eltérő idegen nyelvű – nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár a következő módon: B2 (korábban középfokú) komplex (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont, C1 (korábban felsőfokú) komplex (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont."

Ez alapján az eszperantóvizsgáért is jár többletpont az egyetemi-főiskolai felvételin, amennyiben államilag elismert nyelvvizsgát tesztek.

Így változik a felvételi pontszámítás 2017-ben: itt az összes infó a pluszpontokról

 

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

"(...) nyelvtudásért legfeljebb(!) 40 többletpont jár ..."

Ha jól értelmezem, a LEGFELJEBB csupán azt jelenti, hogy ennél TÖBB NEM adható. Logikus, hogy kevesebb (akár nulla) pont igen.

Egy bizonyos felvételi elbírálása ügyében célszerű inkább az adott egyetemet megkérdezni: konkrétan milyen nyelveket, milyen feltételekkel, hány pontnak számítanak be.
Én úgy tudom, hogy ennek az elbírálása minden egyetem saját jogköre, tehát egyedi elbírálás alá eshetnek az egyes nyelvek, a saját szempontjaik szerint.

Mindenkinek tanácsolom, hogy hallgasson Szilvási Lászlóra aki nem csupán a vonatkozó jogszabályokat, de az eszperantó nyelvet is magas szinten ismeri és folyamatosan használja.

Én inkább arról szólok, hogy közel 50 éves eszperantista múltam során a legtöbbet az eszperantó nyelvtől kaptam, többek között semmi mással nem pótolható konkrét segítséget az egyetemi vizsgáimhoz, egyéb előnyeiről nem is beszélve.

Tanítványaim közt többen vannak olyanok, akik az eszperantóért kapott többletpontok miatt jutottak be és végezték el az egyetemet.

Molnár László
ny.f.doc
ME CTFK

Szilvási László

Az eszperantót valóban sokkal gyorsabban lehet megtanulni mint a többi nyelvet, de tanulni ezt is kell. A középfokú szint eléréséhez kb. 200-250 tanulási óra szükséges, ez reálisan 4-5 hónapos felkészüléssel elérhető. Az eszperantóról, a tanulási lehetőségekről és a nyelv hasznosításáról bővebb információ a központi eszperantó oldalon található: http://www.eszperanto.hu

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X