Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyen az alkalmassági vizsga a tanárszakokon

2

Hányszor kell részt vennetek a pályaalkalmasságin, ha több osztatlan tanárszakra is felvételiztek?

Forrás: Stiller Ákos

Tanárszakra szeretnék jelentkezni, de nem csak egy helyre. Akkor minden intézménybe el kell mennem az alkalmassági vizsgára?

hirdetés
hirdetés

Azoknak, akik osztatlan tanári szakra jelentkeznek, pályaalkalmassági vizsgán kell részt venniük. Ha több helyre is beadjátok a jelentkezéseteket, akkor is csak egyszer kell részt vennetek a vizsgán, azon a helyen, amelyet elsőként jelöltök meg a jelentkezési lapon. Ez a szabály a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító szakokon is.

Hasznos infók

A pontszámítási kalkulátor segítségetekre lehet, azt itt találjátok.

A 2015-ös felvételi ponthatárok is támpontot adhatnak, itt nézhetitek meg őket.

A 2016-os felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket innen elérhetőek.

A 41 szak listáját, amelyen központi ponthatárt húztak, itt találjátok.

A pályaalkalmassági vizsgálat célja a jelentkező pályaképének, motivációinak, hozzáállásának, kommunikációs készségének, illetve pedagógiai elképzeléseinek megismerése - ezekről előzetesen el kell küldenetek egy motivációs levelet. Maga a vizsga egy háromfős bizottság előtt zajlik, és két részből áll: először egy pedagógiai témájú szöveg alapján egy konkrét nevelési helyzetet kell értelmeznetek, illetve véleményt mondanotok róla, majd egy általatok kiválasztott pedagógiai jellegű olvasmányról kell beszélgetnetek - ezen kívül más szakirodalomból nem kell készülnötök.

Ha nem feleltek meg a pályaalkalmasságin, nem kerülhettek be a szakra, akkor sem, ha egyébként elérnétek a felvételi ponthatárt. Az osztatlan tanárszakokon a vizsga mellett nyilatkoznotok kell arról is, hogy nincs olyan betegségetek, amely akadályozná a felsőoktatási tanulmányok folytatását, többek között az egyéves szakmai gyakorlatot.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Magyar Henrietta

A DRHE honlapján a következőt olvastam : "Tanító szakunkon alkalmassági vizsgarendszer van. Az alkalmassági vizsga időpontjait a jelentkezési lap beádaása után, intézményünk küldi meg a jelntkezőknek. A lakóhelyhez legközelebb eső intézményben is letehető a vizsga." - hogy is van akkor ez? Ha minden iskola kölcsönösen elfogadja az alkalmassági vizsga eredményét, akkor miért kell arra a helyre mennem vizsgára, amelyiket elsőként jelölöm? Nem túl egyszerű ezt megtenni, ugyanis 300km-re lakok az első helyre szánt iskolától!

tutorial

A pályaalkalmassággal egyetértek, hisz régen is volt. Volt olyan pedagógus jelölt az én időmben felvételi vizsgán, aki harmadszorra próbált felvételizni és azt mondták neki, hogy a kérdő mondatát nem lehet megkülönböztetni a kijelentőtől, nem tud hangsúlyozni. Az egészségügyi részét azért nem értem, mert eddig a diszlexiás, diszgráfiás és egyéb hátrányos helyzetű plusz pontot kapott. Érdekes lett volna akkor ha mondjuk egy tanárjelölt diszkalkuliás és matematika szakra jelentkezik a korábbi felvételi eljárás keretében, nem de?

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X