Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hány pontot ér a régi típusú érettségi a felvételin?

A kétszintű érettségi bevezetése előtt végzettek az érdemjegy alapján számolhatják ki érettségi pontjaikat az idei felvételin is. Itt vannak a részletek.

Forrás: Túry Gergely

A kétszintű érettségi bevezetése, vagyis a 2005 előtti, "régi típusú" érettségi bizonyítványok eredményeit automatikusan középszintű érettségiként számítják be a felvételin. Mivel ekkor még nem kaptak százalékos értékelést az érettségizők, ezért a következő táblázat szerint számíthatjátok át az érdemjegyeket százalékokká.

hirdetés
hirdetés
Érdemjegy Százalékos érték (pontszám)
Jeles (5) 100%
Jó (4) 79%
Közepes (3) 59%
Elégséges (2) 39%

Az alap- és osztatlan szakos, illetve felsőoktatási szakképzési felvételin is maximum 500 pontot szerezhettek, ebből 200 pontot kaphattok két érettségi tantárgy százalékos eredményéért, adott esetben pedig választhatjátok azt, hogy ezt a pontszámot duplázzátok. Amennyiben a régi rendszerben érettségiztetek, és például egy tantárgyból ötöst, egy másikból pedig négyest szereztetek, az érettségiért adható 200-ból 179 pontotok van (100 az ötösért, 79 a négyesért).

Azt, hogy a 2005 előtti hagymányos érettségi tárgyak a jelenlegi rendszerben milyen tantárgyaknak felelnek meg, itt találjátok. Az egyes szakoknál bemeneteli követelményként meghatározott érettségi tárgyakat az adott intézményeknél nézhetitek meg, ide kattintva. A 2016-os felvételiről szóló legfrissebb cikkeinkért itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X