Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ezek a diákok biztosan nem kerülnek be az egyetemre 2016-ban

1

Tovább emeltek a központi ponthatárokon, a gyengébb teljesítményű jelentkezők aligha jutnak majd be a népszerűbb szakokra.

Forrás: Shutterstock

Aki nem éri el a minimumponthatárt

hirdetés
hirdetés

A 2016-os felvételin az alap- és osztatlan szakokon 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig legalább 240 pontot kell elérniük a jelentkezőknek - aki ennél kevesebb pontot szerez, nem kerülhet be sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre.

Aki nem tesz emelt szintű érettségit

A 2016-os felvételin is kötelező lesz az emelt szintű érettségi több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen. Az emelt szintű érettségiért ilyenkor is jár többletpont, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el. A szakok listáját itt találjátok.

2016-ban is magasak lesznek a ponthatárok

Ismét 41 szakon húztak központi ponthatárt, így például több gazdasági képzésen, a kommunikáció és jogi szakon. 17 szakon lesz jóval 400 fölött a ponthatár. Azok, akik ezt a ponthatárt nem érik el, nem kezdhetik meg tanulmányaikat állami ösztöndíjas formában.

Arra azonban nem győzzük felhívni a figyelmeteket, hogy ezek csak minimumponthatárok, így elképzelhető, hogy ennél is magasabb lesz a limit – ahogy történt a 2015-ös felvételi során is több szakon.

A legmagasabb, 465 pontos határt két szakon állapítottak meg, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakon, valamint a nemzetközi tanulmányokon. A teljes listát itt találjátok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Kiss Tiborné Katika

Ezek után ne sírjanak az egyetemek, hogy nincs pénzük. Ha nem kell a hallgatók által fizetett tandíj.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X