Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Már az első évben becsődölt a részösztöndíjas képzési forma?

Hoffmann Rózsa és Hiller István. Nem volt sikertörténet a részösztöndíjas képzés bevezetése
Hoffmann Rózsa és Hiller István. Nem volt sikertörténet a részösztöndíjas képzés bevezetése
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csődöt mondott a részösztöndíjas képzési forma, ezért kellett átcsoportosítani a felsőoktatási férőhelyeket - közölte Hiller István, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője, aki szerint erre a formára azért nem volt elég jelentkező, mert fizetni is kellett volna érte, és a röghöz kötési dokumentumot is alá kellett volna írni.

hirdetés

A beismerés kellemetlen az oktatási kormányzatnak, de jó a felvételizőknek, mert így legalább nem marad kihasználatlan férőhely, bár a menet közben megváltoztatott szabályok felvethetnek még aggályokat - jegyezte meg Hiller István. Kitért arra is, hogy az állami támogatás radikális csökkentése és a rosszul kidolgozott férőhelyelosztás egyszerre okozza a mostani problémát. 

Hoffmann Rózsa a keddi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben. Az oktatási államtitkár elmondta: az idei jelentkezési adatok feldolgozása után döntöttek úgy, hogy ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen így 34 087 helyett 39 087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen. A keretszámokat - képzési területekre lebontva - itt találjátok.

(x)

Hogyan lehetsz főiskolás, ha nincs 280 pontod?

A BKF lehetőséget kínál számodra, hogy ősztől Te is diplomát adó képzésben tanulhass. Akkor is, ha nincs 280 pontod. Tudj meg többet!  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Felsőoktatás hirdetés

OKJ-s képzés hirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X