Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Nem volt egyszerű" - diákok az emelt szintű töriérettségiről

29

Görög-perzsa csaták, Európai Unió, magyarországi etnikumok, államberendezkedés - ezek voltak az emelt szintű töriérettségi témakörei. Az eduline által megkérdezett diákok szerint a Párizs környéki békék és a Szent István-kori társadalom témát választották a legtöbben az esszéfeladatok közül. A II. világháború sokszor előfordult, a Rákosi- és Kádár-rendszer viszont kimaradt, pedig számítottak rá - utóbbi kettő a középszintű írásbelin került elő.

Forrás: Túry Gergely

Az eduline-nak nyilatkozó diákok szerint a rövid feladatok témái között szerepeltek még a Török Birodalom kialakulása, a holokauszt, a harmincéves háború és az Erdélyi Fejedelemség etnikai összetétele. Esszétéma volt az angol rendi monarchia, a Párizs környéki békék, az államalapítás kora, Magyarország újranépesülése a XVIII. században, a dualizmus kori iparpolitika, 1956 nemzetközi háttere, a középkori skolasztika és Afrika gyarmatosítása, ezek közül kellett két magyar és két nemzetközi témát kidolgozni.

hirdetés
hirdetés

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

„Nem volt egyszerű. A Rákosi- és Kádár-rendszerről nem volt kérdés, pedig az előző években ez a két téma mindig szerepelt az emelt szintűn” – mondta Szalai Péter, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákja, aki örült a sok II. világháborús kérdésnek. „Három feladat volt nehezebb: az egyik, amire nem számítottam, a magyar államberendezkedésről szólt, a másik az EU-ról, a harmadikban pedig leírás és képi utalások alapján kellett felismerni a magyarországi etnikumokat. Ezekhez sok összefüggést és tényanyagot kellett tudni” - tette hozzá.

Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Itt pedig az írásbeli második részének megoldási javaslatait nézhetitek meg

„A teszt nehezebb volt, mint az előző években, az esszéket viszont könnyebbnek találtam” – mondta Bárdi Bálint, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola diákja, aki az ELTE-re jelentkezett történelem és szociológia szakra. „A görög-perzsa csaták és az EU-s kérdések okoztak gondot, remélem, a 80-85 százalék meglesz” - tette hozzá.

Középszinten a polgármesteri eskü, a földesúri kilenced és Marius reformja okozott problémát a diákoknak, a népszerű témák közé tartozott a kiegyezés, a levantei kereskedelem és IV. Béla uralkodása.

Olvasóink véleménye:

Olyan nagyon nem volt vészes, bár nem akarom elkiabálni!

Jók voltak a témák. :) Én a levantei kereskedelmet, a kiegyezéshez vezető utat és a bethleni konszolidációt választottam. Nagyon jól sikerültek, mivel volt rá idő bőséggel. :)

Végre valami sikerélmény az elmúlt két nap óta, ez jó volt! ;)

Amúgy nekem a viccek közül csak a Rajk Lászlós volt egyértelmű, hogy Rákosi-korszak, mert tudom, hogy őt 1949-ben kivégezték. De a másik kettőt betippeltem Kádárhoz, így jött ki a 3-3 arány. :)

A másik, amivel bajban voltam az az EU intézményei, de talán az is sima lett. A többi 10 feladat laza volt.

Aki kitalálta, hogy rakják bele a Mariusos kérdést, annak szívesen adnék egy jó nagy pofont.

A mariusos kérdést jól elszúrtam:')

Azt sem tudtam, hogy ki az a Marius! :D

Bélusnál véletlenül leírtam a banderiális hadsereget, pedig azt csak Károly Robi csinálta. Olyan 83 körül ígyis lesz.

A mariushoz én is azt írtam hogy a veteránok földet kapnak, más nem jutott eszembe, ezen kívül még az eu-snál az európai unió tanácsa helyett az európa tanácsot írtam, csak arra emlékeztem, hogy valamelyik tanács :D

A 10. feladatban elfelejtettem a képeket is nézni neeeeeeeee x'D

Nekem 42 pontom lett :)) Nem volt nehéz !!

Szerintem a legnagyobb baj az volt, hogy irtó kevés forrás volt az esszékhez, de legalább nem is segítettek semmit... :(

Nem volt nehéz szerintem. Egy négyesre meglesz ez is a szóbelivel együtt.:)

hirdetés
hirdetés