Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kellemetlen meglepetés a magyarérettségin? Nem volt novella a feladatok között

2
magyar érettségi 2012
Forrás: Túry Gergely

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

2009 óta minden évben volt novellaelemzés a középszintű magyarérettségin, idén azonban más műfajt választott a tételkészítő bizottság - ezzel rossz perceket okoztak azoknak a diákoknak, akik biztosra vették, hogy legalább egy novella lesz a szövegek között, ezért a novellaelemzés szempontjait ismételték át az utolsó napokban. 

A szövegértési feladatsor megoldását itt nézhetitek meg

A szövegalkotási feladatsor megoldási javaslatait itt nézhetitek meg.


Arany János Tetemre hívás című balladája, Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzére és a heroikus életérzésről szóló érvelés közül választhattak a középszinten vizsgázók. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint mindegyik téma korrekt: Karinthy népszerű a diákok körében, a heroikus életfelfogásról legalább Petőfi Sándor életműve beugrik az érettségizőknek, Arany János életműve pedig mindig is nagy teret kapott a középiskolai tantervben.

Az 1988-as Nemzeti olvasókönyv ismertetőjének részletét kell értelmezni a középszintű magyarérettségin - bővebb infót itt találtok.

A magyarérettségiről szóló percről percre tudósításunkat a legfirssebb infókkal itt találjátok.

Karinthy, Arany János és Camus az esszéfeladatok között - a részleteket itt találjátok.

"Ha a Tetemre hívást nem is vették órán, az Ágnes asszonyt biztosan olvasták. A két Arany-mű ugyanarról a témáról, a bűnről és a bűnhődésről szól, erről bőséges tudásuk van" - mondta az egyik budapetsi gimnázium magyartanára az eduline-nak.

Érdemes volt átnézni az évfordulókat

Bár az irodalmi évfordulók már nem jelentenek biztos pontot a magyarérettségin, idén mégis érdemes volt számolni az évfordulós írókkal és költőkkel. Bár sokan Örkényre és Ottlikra számítottak (mindkét szerző 100 éve született), végül Karinthy Frigyes lett tétel az évfordulósok közül - ő 125 éve született. Korábbi esélylatolgatásunkat itt olvashatjátok.

Facebookos vélemények az érettségiről:

Arany még nekem is menne - így több mint 20 év távlatából. Igaz, szóbelin azt húztam

Fogalmam sincs, a lányom melyiket választotta, nagyon a novellaelemzésre koncentráltak a tanárnővel is...

Ó, SZEGÉNYEK! Sokan novellaelemzésre számítottak! Na ez most nem jött be

Az összehasonlító elemzésen nagyon el lehet csúszni!

Elég sokat lehet irni Aranyról és a bűn és bűnhődés témájáról

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Piller Gina

Én szerencsére már tavaly letudtam az érettségit, de sok ismerős most csinálja, és szinte mindenki a novellaelemzésre készült, ahogy tavaly mi is... azt hiszem én kétségbe estem volna tavaly, ha így járok, mert 100%-ig a novellákra összpontosítottam, bár szerencséjükre Arany tényleg jó téma, sokat lehet írni róla.

K

Én Arany-t választottam, szerintem sokat lehetett írni róla, viszont a szövegértés az nagyon szemét volt!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X