Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyen az emelt szintű magyarérettségi: feladattípusok és pontozás

magyar érettségi 2012
1550-en választották a középszintű helyett az emelt szintű magyarérettségit. Nehezebb, de több pont jár érte

Több mint 1500-an választották idén a középszintű helyett a nehezebb, egyben több felvételi pontot jelentő emelt szintű magyarérettségit, amely 240 perces, egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll.

hirdetés
hirdetés

A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik: a nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya körülbelül 40-60 százalék. Milyen lesz az idei középszintű feladatsor? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

A középszintű érettségitől eltérően az írásbeli második részében az esszéfeladatok közül mind a hármat ki kell dolgozni: először egy műelemzést kell írni, majd egy jelenségre kell reflektálni – tavaly például a Nagy Könyv listájáról írtak a vizsgázók. A harmadik feladat gyakorlatiasabb, volt olyan év, amikor újságcikket, máskor kérvényt kellett írni. Az emelt szintű vizsgán nyolcvan helyett már hatvan százaléktól megvan az ötös.

A 2011-es emelt szintű magyarérettségi feladatsorai és a megoldások

A 2011-es őszi magyarérettségi feladatsora - emelt szint

A 2011-es őszi magyarérettségi megoldása - emelt szint

A 2011-es tavaszi magyarérettségi feladatsora - emelt szint

A 2011-es tavaszi magyarérettségi megoldása - emelt szint

Az emelt szintű írásbelin is lehet használni helyesírási szótárt, termenként legalább négy példánynak kell lennie - a szótárról a vizsgát szervező középiskola gondoskodik. Milyen legális puskákat lehet használni az érettségin? A segédeszközök listáját itt nézhetitek meg.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X