Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Biológiaérettségi: átlagos nehézségű feladatsort kaptak a diákok

2

Nem tartják nehéznek a középszintű biológiaérettségit a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatói, bár találtak olyan témakört, amelyről a középiskolások egy része valószínűleg nem tanult.

biológia érettségi 2012
A szitakötő volt az egyik főszereplő az idei középszintű biológiaérettségin. Több mint 10 ezren vizsgáztak

A vér összetevői, a szitakötők, a malária, az emberi légzés és az Rh-vércsoport – ezek voltak az idei középszintű biológiaérettségi fő témakörei. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egyik oktatója szerint a feladatsor nem volt nehéz, aki átnézte a tananyagot, jól tudja kezelni a vizsgastresszt, és figyelmesen végigolvasta a kérdéseket, valamint a megadott szövegrészleteket, jó eredményt érhetett el.

hirdetés
hirdetés

„Találtunk olyan témakört, amelyről valószínűleg nem tanultak a diákok, ilyen volt például a malária. Igaz, az idén is jól érzékelhető, hogy a középszintű  feladatsor inkább a szövegértési készséget teszteli, nem pedig a tárgyi tudást. A válaszok egy része el van rejtve a megadott szövegben, de egy olyan feszült pillanatban, mint amilyen az érettségi, könnyen előfordulhat, hogy a végzősök összezavarodnak” – mondta a PTE-ÁOK egyik oktatója.

A középszintű érettségi feladatsora

A középszintű érettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű érettségi feladatsora

Az emelt szintű érettségi hivatalos javítókulcsa

A középszintű biológiaérettségi nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg

Az emelt szintű vizsga 240 perces volt, a diákoknak egy feladatsort (80 pont), valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont) kellett megoldaniuk az alábbi témakörökből: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan. Az elérhető pontszám mindkét szinten 100, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet lehetett használni.

Diákvélemények a bioszérettségiről

Mindenkinek az a nehéz, amit nem szeret. Én tavaly érettségiztem emelten bioszból. Én pont az embertanos részeket nem szerettem. Ez a feladatsor nekem jobban tetszett, mint a tavalyi középszint. Szerintem korrekt volt, bár az rh-t középszintre nem tettem volna be.

Szerintem ez az érettségi közepesen volt nehéz...nyilván voltak benne olyan dolgok, amiket annak illik tudni, aki négyest-ötöst akar,de a kettest-hármast szerintem simán össze lehetett hozni..

A középszint csak nekem tűnt nagyon nehéznek? Mert szerintem az eddigieknél jóval több volt a kifejtős, és embertan?! Az hol maradt?

Szerintem elég könnyű volt, egy-két dolgot kivéve tényleg alap dolgokra kérdeztek rá. Persze majd kíváncsi leszek a megoldókulcsra, de most még úgy érzem, nem volt nehéz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Baráth Barbi

lehet h általános nehézségűnek vették a középszintet, de az emeltszint nagyon nehéz volt.. sztem..

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X