Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kevesebben jelentkeztek mesterképzésre, mint amekkora az állami keret

Felvételi 2012
Felvételi 2012: nem jött be a kormány terve?
Forrás: MTI Fotó: Marjai János
Hiába kormányzati cél a műszaki és természettudományi szakok felfuttatása, egyelőre ez nehéznek látszik. A természettudományos szakokra első helyen jelentkező diákok száma például még a tavalyit sem éri el - írja legfrissebb számában a HVG.

A gazdaságtudományi képzés az igazi nagy vesztese a kormány új felsőoktatási politikájának, a diákok ugyanis „levették”, hogy nincs sok esélyük az összesen 250 állami ösztöndíjas helyre bekerülni. Ezért az e tudományterületre jelentkezők száma közel felére esett, az állami ösztöndíjra pályázóké pedig majdnem a negyedére.

hirdetés
hirdetés

Persze a kormánynak éppen ez volt a célja, azonban az is kitűnik az adatokból, hogy e diákok nem jelentek meg a természettudományos vagy műszaki szakokra jelentkezők között. Vagy kivárnak, vagy külföldön próbálnak szerencsét. Az viszont szinte biztos, hogy az intézmények igencsak megérzik majd a jelentkezők hiányát, hiszen gazdasági szakokat szinte mindegyik indított. A fizetőképes kereslet az új diákhitel ellenére csökkent e szakok iránt, így leépítések, karok vagy akár intézmények bezárása is várható. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X