Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

MSZP: csak őszre derül ki, hányan szorulnak ki a felsőoktatásból

Az MSZP szerint csak ősszel derül ki, mi a hatása annak, hogy a kormány 20 ezerrel csökkentette a felsőoktatási intézményekbe felvehető, államilag finanszírozott hallgatók számát.

Forrás: Túry Gergely
hirdetés

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, úgy tudja, az oktatási államtitkárság hétfőn hozza nyilvánosságra a felsőoktatásba jelentkező hallgatók számát, azonban szerinte ebből az adatból még nem lehet egyértelműen következtetni arra, milyen hatása van az államilag finanszírozott helyek csökkentésének. Sok felvételizőben ugyanis várhatóan csak ősszel, a költségek befizetése előtt tudatosul majd, hogy nem tud fizetni, az új diákhitel feltételeit pedig nem képes vállalni – fejtette ki.

Az ellenzéki politikus felidézte továbbá, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár február 29-én találkozott Andrulla Vasziliu európai uniós oktatásügyi biztossal, aki meglátása szerint ugyanazokat a kritikai észrevételeket mondta el a magyar kormány képviselőinek, mint amelyeket korábban a szülők, a tanárok és az ellenzéki pártok is megfogalmaztak.

Kunhalmi Ágnes ezen kifogásokról szólva kontraproduktívnak nevezte a felsőoktatási hallgatók „röghöz kötését”. Mint mondta, a kormány ettől a lépéstől a diplomások Magyarországon tartását reméli, de az szerinte inkább az ellenkező hatást váltja majd ki, és még több fiatal hagyja el az országot. Kiemelte: Brüsszel a korai iskolaelhagyók számának csökkentését is elvárja, ám a tankötelezettség 18 éves korról 16 évre csökkentésével szintén ellentétest hatást váltanak ki.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X