Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

MSZP: csak őszre derül ki, hányan szorulnak ki a felsőoktatásból

Az MSZP szerint csak ősszel derül ki, mi a hatása annak, hogy a kormány 20 ezerrel csökkentette a felsőoktatási intézményekbe felvehető, államilag finanszírozott hallgatók számát.

Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, úgy tudja, az oktatási államtitkárság hétfőn hozza nyilvánosságra a felsőoktatásba jelentkező hallgatók számát, azonban szerinte ebből az adatból még nem lehet egyértelműen következtetni arra, milyen hatása van az államilag finanszírozott helyek csökkentésének. Sok felvételizőben ugyanis várhatóan csak ősszel, a költségek befizetése előtt tudatosul majd, hogy nem tud fizetni, az új diákhitel feltételeit pedig nem képes vállalni – fejtette ki.

Az ellenzéki politikus felidézte továbbá, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár február 29-én találkozott Andrulla Vasziliu európai uniós oktatásügyi biztossal, aki meglátása szerint ugyanazokat a kritikai észrevételeket mondta el a magyar kormány képviselőinek, mint amelyeket korábban a szülők, a tanárok és az ellenzéki pártok is megfogalmaztak.

Kunhalmi Ágnes ezen kifogásokról szólva kontraproduktívnak nevezte a felsőoktatási hallgatók „röghöz kötését”. Mint mondta, a kormány ettől a lépéstől a diplomások Magyarországon tartását reméli, de az szerinte inkább az ellenkező hatást váltja majd ki, és még több fiatal hagyja el az országot. Kiemelte: Brüsszel a korai iskolaelhagyók számának csökkentését is elvárja, ám a tankötelezettség 18 éves korról 16 évre csökkentésével szintén ellentétest hatást váltanak ki.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X