Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az elmúlt 30 év legrosszabb adata: máshol is elvették a diákok kedvét a felvételitől

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Az utóbbi harminc év legalacsonyabb szintjére esett vissza Olaszországban az egyetemen továbbtanulók aránya - derült ki a római oktatásügyi minisztériumnak a csökkenés okait is kereső felméréséből.

hirdetés

A 2011-ben érettségit szerzett olasz fiataloknak kevesebb mint hatvan százaléka iratkozott be egyetemre. A 2010-2011-es akadémiai évben a szakközépiskolát vagy gimnáziumot végzett fiataloknak 64,1 százaléka folytatta tovább tanulmányait egyetemen. 2001-ben az érettségizők hetven százaléka ment egyetemre.    

A római oktatási tárca vizsgálata szerint Itáliában harminc év óta nem volt ilyen alacsony az egyetemet kezdő hallgatók létszáma. A  csökkenő trendet a minisztérium a gazdasági válsággal magyarázta.    

Drága a tandíj, drága a lakbér, drágák a tankönyvek: a családok nem bírják eltartani az egyetemre járó gyermekeiket - hangsúlyozzák az olasz kommentátorok, hozzátéve, hogy a mai válságban már az egyetemi diploma sem garantál biztos munkát. A szegényebb Dél-Olaszországban az egyetemre beiratkozott érettségizettek aránya ötven százalék alatt van.    

"Semmivel sem ösztönzik az egyetemre járást: a családi jövedelem szerint ösztöndíjra jogosult diákoknak csak egyharmada kapja meg a pénzt, a többire nincsen forrás. Az se növeli a hallgatói létszámot, hogy minden karon létszámkorlátozást vezettek be" - hangoztatta Michele Orezzi, az olasz egyetemisták szövetségének országos koordinátora.      

Az újságok emlékeztettek, hogy az Európai Unió célja szerint 2020-ra a tagállamokban a harmincéves diplomások arányának el kellene érnie a negyven százalékot. Olaszország jelenleg alig húsznál tart. A 25-64 év közötti diplomásoknak Olaszországban 72,6 százaléka dolgozik, szemben az OECD-országokban mért  81,2 százalékkal.         

Itáliában 62 állami és 12 magán-, többségében egyházi egyetem működik. A beiratkozott összesen egymillió nyolcszázezer egyetemistából nyolcvankétezren járnak magánegyetemre. 2011-ben az olasz vállalatokhoz felvett munkaerő 12,5 százaléka volt diplomás.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X