Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újabb szigorítás: bajba kerülhetnek a tanácstalan egyetemisták

Forrás: Horváth Szabolcs

A 2012-es őszi szemeszterétől nem kérhetnek halasztást az elsőévesek, az új szabályok alapján csak az első sikeres vizsgaidőszak után, vagyis leghamarabb a tavaszi félévben szüneteltethetik hallgatói jogviszonyukat. Eddig több intézményben már az első félévben lehetett halasztás kérni, sokan éltek is ezzel a lehetőséggel - elsősorban azok, akik nem arra a szakra kerültek be, ahova eredetileg szerettek volna, így az órák helyett a következő felvételire készültek.

hirdetés
hirdetés

A Debreceni Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán már az első szemeszterben is szüneteltetni lehetett a hallgatói jogviszonyt. A Szegedi Tudományegyetemen is kérhettek halasztást az elsőévesek, viszont a kérelemben meg kellett indokolni döntésüket. A párhuzamos képzések rendszere is változik - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Akiket nem érint a változás

Van, ahol eddigi is csak az első félév elvégzése után lehetett halasztani: az elsőévesek a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen sem kérhettek azonnal passzív félévet.

A jogszabály szerint több alkalommal lehet szüneteltetni a hallgatói jogviszonyt - azzal a megkötéssel, hogy egymás után maximum két szemesztert lehet kihagyni. A többi feltételről az egyetemek és főiskolák határoztak, a részleteket így az intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában olvashatjátok el.

Az intézmények egyébként ezután is dönthetnek úgy, hogy az irányelv ellenére engedélyezik, hogy már az első félévtől halasszanak a hallgatók - erről a következő hónapokban születik végleges döntés.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X