Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Több száz trükköző diák bukott le az érettségin Romániában

2

A végzős középiskolások több mint a fele megbukott Romániában az érettségi vizsgán, amelynek eredménye a rendszerváltás óta most volt a leggyengébb - közölte hétfőn a román oktatási minisztérium.

Sokkhatás alatt álló szülők, sírógörccsel küszködő érettségizők - ilyen képsorok voltak láthatók a román televíziós riportokban, amelyek szerint az érettségire jelentkező diákoknak mindössze 44,47 százaléka vizsgázott sikerrel. Ez azt jelenti, hogy tíz diák közül hatan elbukták az érettségit.

A legjobban az északkelet-romániai Suceava megye szerepelt, ahol a diákok 65 százaléka vizsgázott sikeresen. Második helyen a magyarok által többségben lakott Hargita megye áll, ahol az eredményesen vizsgázók aránya elérte a 64 százalékot.

A másik véglet a nyugat-romániai Krassó-Szörény megye, ahol az érettségizőknek csupán negyede ment át a próbán. Temes megyében a diákok egyharmada sem érte el az elfogadható minimális osztályzatot, Arad megyében is mindössze 36 százalék szerepelt sikeresen.
Forrás: Túry Gergely

A lesújtó eredmény egyik fő oka, hogy a román oktatási minisztérium az idén drákói szigort alkalmazva szervezte meg az érettségit. Zéró toleranciát hirdettek a csalók, a puskázók számára, és számos iskolában kamerákat helyeztek el a vizsgatermekben. Az idén több mint hatszáz, csaláson ért diákot küldtek el a vizsgákról, kétszer többet, mint tavaly. Rekordot döntöttek Romániában a puskázó diákok - összefoglalónkat itt olvashatod el.

Egyes tanárok szerint a tételek túl nehezek voltak. Más oktatók azonban nem osztják ezt a véleményt, szerintük nem lett volna szabad ilyen magas arányban elbukniuk a diákoknak, hiszen a tételek részei voltak a középiskolás tananyagnak.

A román közoktatás folyamatosan csökkenő színvonala régóta közbeszéd tárgya Romániában, ahol az elmúlt húsz évben szinte valamennyi miniszter végrehajtotta a saját reformját. Legutóbb tavaly fogadta el a parlament az új oktatási törvényt, amely januárban lépett életbe.

Daniel Funeriu oktatási miniszter hétfőn úgy értékelte az eredményeket, hogy azok hűen tükrözik a román közoktatás és a társadalom mai állapotát. A szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta ellenzéki Szociálliberális Unió vezetői a miniszter lemondását követelték, aki szerintük felelős az érettségi "katasztrofális" eredményeiért. A román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) elutasította a vádat.

MTI

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

peripetia

Esetleg egy normális közoktatási rendszert kellene működtetni. Minálunk is haladunk szépen lefelé a lejtőn. S mire vége lesz a fidesz-rendszernek, kezdhetjük újjáépíteni a mi rendszerünket. A fidesz nem akarja a kiművelt emberfők sokaságát. Neki csak betanított, esetleg segédmunkás kell, a többi dögöljön meg.

imi

esetleg tanulni kéne , ez nem jut eszébe a szülőknek ?

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X