Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Pótfelvételi 2011: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Több mint ezeregyszáz alapképzés, ezer mesterszak és négyszáz felsőfokú szakképzés közül választhatsz a 2011-es pótfelvételin. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és a határidőket.

A pótfelvételi ponthatárait augusztus 29-én húzzák meg – fontos, hogy azokon a költségtérítéses képzéseken, amelyeket már a normál eljárásban is meghirdettek az egyetemek és főiskolák, a ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a július 21-én kihirdetett. Ha például a Budapesti Corvinus Egyetem költségtérítéses gazdálkodási és menedzsment képzésére jelentkezel, 416 alatti pontszámmal a pótfelvételin sem fogsz bejutni - itt húzták meg ugyanis a ponthatárt az általános eljárásban. Ha az adott szak eddig nem indult költségtérítéses formában, a ponthatár az alapképzéseken akkor sem lehet alacsonyabb 200-nál, felsőfokú szakképzés esetén 140-nél.

A 2011-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt nézheted meg.

Augusztus 9-ig jelentkezhetsz pótfelvételire - a ponthatárokat 29-én hirdetik ki
Augusztus 9-ig jelentkezhetsz pótfelvételire - a ponthatárokat 29-én hirdetik ki
Forrás: Végel Dániel
hirdetés
hirdetés

Hogyan lehet jelentkezni?

Július 26. és augusztus 9. között a felvi.hu-n elérhető e-felvételi felületén jelentkezhetsz. Itt először regisztrálnod kell, a pótfelvételi eljárás díját pedig átutalással kell befizetned. Az elektronikus jelentkezés előnye, hogy nem hibázhatsz, a rendszer nem enged tovább, ha valamit rosszul vagy hiányosan töltesz ki. A bizonyítványok és oklevelek másolatát az e-felvételin is csatolhatod, de akár postán is beküldheted. Ha elkészültél az adatlap kitöltésével, ki kell nyomtatnod és alá kell írnod a hitelesítő lapot, majd el kell küldened az Oktatási Hivatalnak augusztus 12-ig (ha korábban már regisztráltál az Ügyfélkapun, erre nincs szükség).

A pótfelvételire csak akkor jelentkezhetsz, ha egyetlen szakra sem kerültél be, vagy egyáltalán nem vettél részt a 2011-es normál felvételin. Ilyenkor már csak a költségtérítéses képzések közül válogathatsz, és mindössze egy szakot jelölhetsz meg a jelentkezési lapon. Ha felvesznek, a határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat az egyetemtől vagy a főiskolától kapod meg szeptember első napjaiban.

Ha inkább a papír alapú jelentkezést választod, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (1122 Budapest, Maros u. 19-21.), az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.) vagy az adott felsőoktatási intézményben kell kérned ingyenes jelentkezési lapot, amelyet kitöltve, a bizonyítványok másolatával együtt augusztus 9-ig kell elküldened az Oktatási Hivatal (1443 Budapest Pf. 220) címére. Az eljárás díja – akár elektronikusan, akár hagyományos módon jelentkezel – ötezer forint.

Orvos, fogorvos, gyógyszerész: a legdrágább szakok

Akár 12 millió forintba is kerülhet a diploma a Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán, ahol egy szemeszterért 975 ezer forintot kell fizetni. A fogorvosi képzés még drágább, félévenként 1 355 400 forint, míg a gyógyszerészet iránt érdeklődő hallgatók 730 ezer forintért tanulhatnak. A szegedi és a debreceni egyetemen sem sokkal alacsonyabbak az árak, a fizetős orvosi szakért 850-950 ezer forintba kerül félévente.

A fogorvosi a legdrágább képzés - a Semmelweisen több mint 1 300 ezer forintot kell fizetni egy félévért
A fogorvosi a legdrágább képzés - a Semmelweisen több mint 1 300 ezer forintot kell fizetni egy félévért
Forrás: Túry Gergely

Aki nem jutott be az államilag finanszírozott gazdálkodási és menedzsment képzésre,  annak az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán kell a legtöbbet fizetnie: egy szemeszter 687 500 forint, míg a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 225 ezer forintba kerül egy félév.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán az angol és német nyelvű kereskedelem és marketing szakért 352 ezer, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előadóművészet-klasszikus zongora szakirányért 800 ezer forintot kell átutalni az intézménynek – szemeszterenként.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X