Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ez volt az utolsó békeév a felsőoktatásban?

Valószínűleg ez volt az utolsó békeév a felvételik szempontjából, ugyanis várhatóan jelentősen változik a felsőoktatás a jövőben - mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora sajtótájékoztatóján pénteken.

A 2011-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt nézheted meg, felvételi pontszámodat pedig itt ellenőrizheted le.
Szabó Gábor hangsúlyozta: az SZTE jó néhány éve az első három legnépszerűbb egyetem között van, az ELTE után a Debreceni Egyetemmel együtt fej fej mellett haladnak.

A jelentkezésekben és a felvettek számában a korábbi évekhez képest jelentős változás nem volt, csupán ötszázalékos csökkenést tapasztaltak, de ez hasonlatos az országos tendenciákhoz. A mesterképzés területén kedvező az átrendeződés, bár a számokban nem történt változás, többen végeznek a teljes idejű képzésben, és kevesebben választják a levelező oktatást, ami egy kutatóegyetemnél nagyon fontos.

A Szegedi Tudományegyetem főépülete
A Szegedi Tudományegyetem főépülete
Forrás: MTI

A tanárképzés területén nem történt áttörés. A számok szinte ugyanúgy alakultak, mint tavaly, de legalább nem csökkentek - mondta a rektor. Hozzátette: a probléma a természettudományos képzésben öt-hat év múlva kezelhetetlenné válik, de ez a terület csak időben jár előbbre, mert az egyéb közismereti területen is megfigyelhető a csökkenés, például a magyar és a történelem szakokon is elfogadhatatlanul alacsony a létszám.

A tanárképzés vonzza a legkevesebb jelentkezőt, a legtöbbet pedig a pszichológia szak, ott a legmagasabb a ponthatár is. Nem csökken a népszerűsége a jogi képzésnek, illetve a gazdasági jellegű képzéseknek. Növekedni látszik a műszaki és természettudományos képzések iránti érdeklődés.

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes elmondta: több mint 18 és fél ezren jelentkeztek az intézménybe, és az első helyre jelentkező 10 és fél ezerből mintegy 7800-at vettek fel. Közülük 5800 hallgató államilag támogatott helyekre kerülhetett be. A jelentkezők nagy részének magas felkészültségét a magas átlagpontszámok is bizonyítják - mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: a jelentkezésekből már látszik az a demográfiai hullám, amelyre a következő években fel kell készülniük a felsőoktatási intézményeknek is.

MTI
(x)

Sprechen Sie Deutsch?

A budapesti Osztrák Intézet intenzív nyári német nyelvtanfolyamokat indít, amelyek az ÖSD német nyelvvizsgára is felkészítenek.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X