Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Felvételi 2011: a debreceni az ország legnépszerűbb vidéki egyeteme

A Debreceni Egyetem (DE) az ország legnépszerűbb vidéki egyeteme, ezt jelzik az idei felvételi adatok is - közölte Fábián István rektor pénteken sajtótájékoztatón.

A 2011-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt nézheted meg, felvételi pontszámodat pedig itt ellenőrizheted le.
A mostani felvételi eljárásban minden korábbinál többen, 8298-an kerültek be az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyekre - tette hozzá. Fábián István elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint az angol nyelvű, a PhD-képzésben részt vevő és a keresztfélévben felvett hallgatókkal együtt összesen 10.022 elsőéves hallgató kezdheti meg a tanulmányait az ősszel Debrecenben, de számos szakon pótfelvételit hirdetnek, így várhatóan még magasabb lesz az elsőévesek száma.

Jávor András oktatási rektorhelyettes hozzátette: nemcsak a mennyiséggel, hanem a hallgatók "minőségével" is elégedettek. Összesen 11 szakra lehetett 400 feletti pontszámmal bejutni és 27 szaknál érte el a 400-at a pontszámok átlaga. A bejutáshoz a legtöbb pontra a politológia (424), a fogorvos (423) és a jogász szakon (nappali: 418, levelező: 422) volt szükség - ismertette.

Frissdiplomások a Debreceni Egyetemen. Idén is a DE a legnépszerűbb vidéki egyetem
Frissdiplomások a Debreceni Egyetemen. Idén is a DE a legnépszerűbb vidéki egyetem
Forrás: MTI/Oláh Tibor

A rektorhelyettes ugyanakkor figyelmeztetett arra: a Debreceni Egyetemre nehéz volt bekerülni és a felvételi egy évre szól. Aki nem teljesít megfelelően, az átkerülhet az önköltséges képzésbe, míg utóbbiból sokan államilag finanszírozott szakon folytathatják majd a tanulmányaikat. Éves szinten 800-1000 hallgatót érint az átsorolás - tette hozzá Jávor András.

Fábián István rektor közlése szerint népszerűek a néhány éve indított új mérnökszakok, mint amilyen a bio-, a vegyész- vagy a villamosmérnöki képzés. Ugyanakkor siralmasnak nevezte a tanárképzés helyzetét, annak a megoldása - mint mondta - "az egyetemen túlmutató probléma". Nappali tagozatra fizikatanárnak egyetlen fiatal sem jelentkezett, kémiatanár szakra pedig mindössze egyetlen hallgató, de matematikatanár szakon is csupán hatan kezdik meg tanulmányaikat ősszel a Debreceni Egyetemen.

MTI

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés