Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Németérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

34

Nyolckor megkezdődött a németérettségi: folyamatosan figyelemmel követjük az eseményeket, hogy ne maradhass le semmilyen fontos infóról. A középszintű feladatsort és a nem hivatalos megoldásokat pedig már megtaláljátok az eduline-on!

15:49

Vissza a történelemérettségihez: az Oktatási Hivatal módosította a szerdai középszintű töriérettségi hivatalos megoldókulcsát. Az állampolgári és emberi jogokról szóló feladatnál az is kap pontot, aki a sajtószabadságot és a vallásszabadságot az állampolgári jogok közé sorolta. Itt találjátok a javított megoldásokat.

15:40

Innen tölthetitek le a középszintű németérettségi hallás utáni szövegértés feladatsorát - a megoldásokat holnap 8 órakor nézhetitek át.

13:40

Országszerte rendben lezajlottak pénteken a német érettségi írásbeli vizsgák, az érettségi első hetében semmilyen fennakadás, rendkívüli esemény nem történt - közölte az Oktatási Hivatal.

13:22

Az eduline több olvasója szerint a megszokottnál jóval nehezebb volt a hallás utáni szövegértés - korábban Várhegyi Mária, a miskolci Herman Ottó Gimnázium némettanára úgy nyilatkozott, hogy a hallás utáni értés feladatában szereplő szöveget időnként nem németek, hanem osztrákok vagy svájciak mondják fel, ez pedig komoly nehézséget jelenthet a vizsgázók számára.

13:00

Itt találjátok a középszintű németérettségi feladatsorait és a javasolt megoldásokat

Első rész, olvasott szöveg értése

Második rész, nyelvhelyesség

Negyedik rész, íráskészség

12:29

Már csak félóra, és megtaláljátok a középszintű feladatsort és - a hallás utáni szövegértés kivételével - a megoldásokat. Addig is: az eduline-nak nyilatkozó nyelvtanár szerint volt olyan nyelvtani kérdés, amelyre több helyes választ is lehetett adni - kérdés, mit tartalmaz majd a hivatalos javítókulcs.

11:00

Véget ért az idei középszintű németérettségi - a feladatlapokat és a nem hivatalos megoldásokat 13 órakor találjátok meg az eduline-on!

Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

10:17

Klímapolitika, állatvilág, sport és foci - többek között ezek a témák kerülnek elő az idei középszintű németérettségi feladatsorában. A vizsgázóknak több szöveget kell értelmezniük és kiegészíteniük az előre megadott kifejezésekkel, valamint fogalmazást kell írniuk például a fiatalok vásárlási szokásairól. A feladatokról bővebben itt olvashatsz.

09:10

Várhegyi Mária, a miskolci Herman Ottó Gimnázium némettanára szerint a hallás utáni értés feladatában szereplő szöveget időnként nem német, hanem osztrákok vagy svájciak mondják fel. A tanárnő szerint ezeknél különösen fontos, hogy a diákok először csak hallgassák a hanganyagot, ne akarják azonnal megválaszolni a kérdéseket, hanem szokják meg a furcsa kiejtést, így néhány mondat után már érteni fogják. A szaktanár tanácsait itt olvashatod el.

09:06

Rendben megkezdődtek péntek reggel a német írásbeli érettségi vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH). Sem az illetékes kormányhivatalokhoz, sem az OH-hoz nem érkezett jelzés rendkívüli eseményről

Forrás: Túry Gergely

08:28

Innen pedig az emelt szint angolérettségi feladatsorait és a hivatalos megoldást tölthetitek le.

08:24

Addig is itt vannak a tegnapi középszintű angolérettségi feladatsorai és a hivatalos javítókulcs.

08:00

Elkezdődött az idei közép- és emelt szintű németérettségi: az Oktatási Hivatal kérésének megfelelően 13 órakor jelentetjük meg az eduline-on a középszintű feladatsort és a nem hivatalos, szaktanár által javasolt megoldásokat.

07:00

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 percet kapnak a diákok. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgarész következik, végül az "íráskészség" feladatsora - ez utóbbit 60 perc alatt kell megoldani.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán ugyanezek a vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanebben a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc. Az íráskészség vizsgarészhez mindkét szinten lehet nyomtatott szótárat használni. A feladattípusokról és a szaktanárok tanácsairól bővebben itt olvashattok.

 

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (34) , melyek közül a legfrissebbek:

Bulyáki Ádám

Na hány % kb?
Én nem lehetek elégedett. 70% kb. :S

A magnónál, ha ugyanazt írtam más szavakkal, elfogadható?

Dorka

De bolond vagy! :)

Szerencsére nem kellett kimennem :))

Dorka

Holnap felkelek, megnézem a megoldást, de ha sok hibát vétenék, hát kimegyek az ablakon :D

Dorka

Köszönöm :)

A sorbarendezés és a hallási utáni szövegértés okozott gondot :)
Most már csak egy jó szóbeli kell(ene) :D

Bulyáki Ádám

Köszönöm, viszont kívánom!
Jól sikerült az érettségi? :)

Dorka

De Ádám én is jelentkeztem oda, csak első helyen az egri :)

Sok sikert Neked :)

András

http://www.fn.hu/belfold/20110506/nemeterettsegi_megoldasai/

Itt vannak a hallásértés megoldásai is, késő délután óta csak, mert ők meg rosszul linkeltek.

Bulyáki Ádám

Hello Dorka!

Elnézést, nem voltam...
A Debreceni Egyetem Germanisztika szakára jelentkeztem, s remélem sikerrel járok! :D Csak nem te is?

Dorka

Ádám, megkérdezhetem hova jelentkeztél Germanisztikára? :)

Tomi

a tavalyihoz képest iszonyú nehéz volt sztem. :(
én se merem megsaccolni hogy mennyi lehet, holnap megnézem a megoldókulcsot...
de lehet hogy inkább nem kéne.

Bulyáki Ádám

Én a 2. témát választottam, arról talán többet lehetett rizsázni...
Nekem össz-vissz 80% kellene ahhoz, hogy felvegyenek germanisztikára, megsaccolni sem merem, hogy most az írásbelivel mennyit érhettem el. Az első két része az érettséginek (kivéve a sorrendbe rakás) egész jól sikerült, a magnóról ugyebár már beszéltem, és maradt még a levélírás, aminél fogalmam sincs, mennyit ér. :S

Bulyáki Ádám

Sajnos egyetértek.
Mind a levéltémák, mind a sorbarakós feladat gusztustalan volt, nem beszélve a magnóhallgatásról...

Tomi

60% vagy felette volt a cél.

Most már valószinűnek tartom hogy nem megyek el szóbelizni.
Nagyon rossznak érzem.... Hacsak nem jöttek be a tippek.

Még jó hogy a közép érettségim már megvan.

Csak így nem tudom hogy lesz elég pontom a továbbtanuláshoz.... 400 pont körül kéne, és 370 et számolok emelt érettségi által kapható + pontok nélkül.... ezért kellene ez a német emelt nekem.

Tomi

Német emelt szintű érettségin voltam.
A korábbi érettségikből a 2010 es és 2009 est is megoldottam otthon. 70% körül mentek.
Ma a vizsgán már az olvasott szöveg értés is gondot okozott. Sok helyen csak tippeltem.
A nyelvhelyesség is hasonló volt.
A hallot szöveg értése pedig egyenesen botrányosan nehéz volt. Az 1. feladat viszonylag ment. A 2 hoz 1 vagy 2 dolgot irtam be ami jó is lesz.

Bulyáki Ádám

Az emelt némettel kapcsolatban nem akar valaki tapasztalatokat "cserélni"? :D

.

Ben! nálam is ez volt..középső ment a többi talán össz 5 pont :S

Dh

A 2011-es év német emelt szintű érettségi feladatsor nem
hivatalos megoldásai megtekinthetőek valahol?

Dee

Sziasztok. Az emelt szintű feladatsor megoldásait mikor lehet tudni... Azt tudom, hogy a hivatalos holnap már meglesz, de addig is nem kerül fel semmi???

ben

Mi német kéttannyelvű suliba járunk, minden remekül ment, de a hallot szöveg értése...botrányos. Hozzá se tudtunk szagolni a 3.feladathoz. De az elsőhöz se nagyon. A másodikkal szerintünk nem volt különösebb probléma.

anonymus

@Dávid Innen letöltheted a hallás utáni szövegértés feladatsorát
http://eduline.hu/segedanyagtalalatok/3903-nemet_erettsegi_2011_hallott_szoveg_ertese.aspx

Dávid

a hallott szövegnek legalább a feladatlapjai nem kerülnek fel?
egyébként szörnyű volt a 3. szöveg azt sem tudtam hol tart..

Dorka

Köszönöm szépen a választ! :)

eduline

@Dorka Az emelt szintű feladatsor megoldását holnap reggel 8-tól tudod megnézni

Zsani

Hát nagyon kaki volt a hallás utáni, pöttyet érthetetlen volt, ráadásul a zene ami alatta ment megzavarás képpen.... ennél már csak a matek volt rosszabb...

Péter

Na ja, tényleg nem tartozott a legkönnyebb szövegek közé főleg a 3. - abban én eléggé elvesztem :S

Bambii

Tényleg rettenetesek voltak ezek a magnós feladatok... örültem hogy párat be tudtam írni... :S Egy csomó rész érthetetlen volt... :/

.

Jólvan...a hallásutániból én sem tudtam rengeteget..:S rettenetes..nemtudom a gyengébbek mennyire tudták ha még az eredetileg ötös tanulók sem tudták kitölteni:S...

Anita

Ok,látom nem csak a mi osztályunk tartotta a hallottszöveget katasztrófának.... :S

Zsolt

Borzasztó volt a hallott szöveg. :S

Agnes Koszegi

<== "a hallás utáni szövegértéses feladat hanganyagát időnként nem német, hanem osztrák vagy svájci anyanyelvűek mondják fel" ;-)

Agnes Koszegi

In em'e Zueg sitzet an Schwitzer, an Schwob und an Norddütsche:
Frogt de Schwitzer de Norddütsche: "Sind Se zappe z Züri gsi?"De Norddütsche verschtoht nüd.Also widrholet de Schwitzer sini Frog: "Sind Se zappe z Züri gsi?"De Norddütsche verschtoht immer no nüd.Do will de Schwob helfe und said: "Er moint gwä!"

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X