Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Magyarérettségi: feladatlapok és megoldások elsőként itt!

9

Reggel 8-kor az írásbeli magyarérettségi kiosztásával hivatalosan is megkezdődött az idei érettségi szezon. Folyamatosan követjük a fejleményeket, hogy elsőként értesülhess mindenről, a feladatsorokat és a megoldási javaslatokat pedig - az Oktatási Hivatal külön kérésére - 13 órakor rakjuk ki.

Friss: itt vannak az első infók a 2013-as magyarérettségiről: nyelvészeti szöveget kaptak a diákok

Elkezdődött a törtémelemérettségi: a muhi csata, az Egyesült Államok történelme és a rendszerváltás is szerepel a témák között.

A középszintű matekérettségi első felének megoldását itt találod, a második feladatsor megoldásait pedig itt nézheted meg.

Az idei matekérettségiről a legfrissebb infókat itt találod - percről percre követjük az eseményeket, hogy ne maradj le semmiről.

Közzétették az Oktatási Hivatal honlapján a közép- és emelt szintű magyarérettségi feladatsorait és hivatalos megoldókulcsait - innen mindegyiket letöltheted.

17:10

hirdetés
hirdetés

A Magyartanárok Egyesülete szerint nem szerencsés, hogy ennyire könnyű volt az idei feladatsor. 

15:20

Könnyűnek tartják az idei középszintű magyarérettségi szövegértési és szövegalkotási feladatsorát az eduline-nak nyilatkozó diákok, többségük a Móricz Zsigmond-novellát választotta, a Nemes Nagy Ágnes-műhöz kapcsolódó kérdések között azonban találtak olyat, amelyre nem volt egyértelmű válasz.

13:46

Rendben lezajlottak a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák hétfőn országszerte, rendkívüli eseményről sehonnan nem érkezett bejelentés - közölte az oktatási államtitkárság.

13:10

Itt vannak a középszintű magyarérettségi szövegértési feladatai és a nem hivatalos megoldások.

13:00

Itt olvashatjátok a középszintű magyarérettségi szövegalkotási feladatait és a szaktanár által javasolt megoldásokat! Pár perc, és jövünk a szövegértési feladatsorral és megoldásokkal is!

11:51

Az emelt szintű magyarérettségin a diákok Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című verse és az ezt parodizáló Karinthy Frigyes-féle írást elemezték, reflektáltak a 2005-ös Nagy Könyv-akció kapcsán született, a magyar lakosság olvasási szokásait elemző szövegre, és beadványt is írtak egy iskolaigazgatónak, az év diákja címre vonatkozóan. Az emelt szintű magyarérettségi feladatairól bővebben itt olvashatsz.

11:23

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának most kiadott közleménye szerint valamennyi helyszínen rendben zajlanak az írásbeli érettségi vizsgák.

Forrás: Stiller Ákos

11:00

A középszintű magyarérettségi feladatsorában szereplő irodalmi műveket itt olvashatjátok el:

Nemes Nagy Ágnes: Párbeszéd a mai versről

Petőfi Sándor: Az álom...

Csokonai Vitéz Mihály: Az álom leírása

Móricz Zsigmond: A világ végén már szép és jó

10:35

Következzen a szövegalkotási feladatsorban szereplő művek pontos címe. Az érvelést választó diákoknak Szophoklész Antigoné című drámájának egy részlete alapján kellett esszét írniuk az emberi magatartásformákról. Aki az elemzést választotta, annak Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novelláját kellett elolvasnia és értelmeznie, az összehasonlító elemzés két műve pedig Petőfi Sándor Az álom... és Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása volt. A szövegalkotási feladatsorról bővebben itt olvashatsz.

10:32

Az Oktatási Hivatal az iskoláknak küldött levelében arra kéri az intézményeket, hogy ne adják ki a feladatsorokat 13 óra előtt. Erre indoklásuk szerint a visszaélések elkerülése érdekében van szükség.

"Az érettségi vizsgák írásbeli feladatlapjainak tartalmát annak érdekében kell védeni, hogy a vizsgázók egyike se ismerhesse meg azt idő előtt, illetve a vizsga során egyikük se juthasson jogosulatlanul információhoz. Erre - a hivatal, a középiskolák és a körzetközponti jegyzők által megtett körültekintő védelmi intézkedések mellett - az jelenthet garanciát ha az írásbeli vizsga befejezéséig a feladatok nem kerülnek nyilvánosságra. Ha valaki -akár az iskola, akár más nyilvános fórum- a feladatsorokat a vizsga ideje alatt nyilvánosságra hozza, azzal növeli annak kockázatát hogy valamely vizsgázó jogosulatlan előnyhöz jusson. Ez akkor is így van, ha a feladatlapok minősítéssel történő büntetőjogi védelme a vizsga kezdetén -érthető okokból- lejár."

(Bár a magyar írásbeli hivatalosan délig tart, bizonyos esetekben (pl. diszlekszia) az érettségi vizsgaszabályzat maximum 60 perc plusz időt enged a diákoknak.)

10:11

Információink szerint a legtöbb középiskolában a műelemzést választották a diákok a középszintű magyarérettségi három választható szövegalkotási feladata közül.

09:51

A magyarérettségi szövegértési feladatsorában idén egy új feladattípus is szerepelt: a diákoknak a Nemes Nagy Ágnes-alkotás alapján kellett eldönteniük két költeményről, hogy Apollinaire vagy Ábrányi Emil a szerzőjük.

09:23

Bár Petőfi, Csokonai és Móricz is része a középiskolai törzsanyagnak, az érettségin szereplő művek nem tartoznak az ismertebbek közé. Az érettségizők valószínűleg örültek annak, hogy ismét novellát kell elemezniük, ennek legfontosabb szempontjait ugyanis az elmúlt napokban alighanem minden középiskolában átismételték - 2010-ben és 2009-ben is ez a műfaj szerepelt a középszintű érettségin.

09:20

Mind a diákoknak, mind a tanároknak meglepetést okozott, hogy idén nem kortárs és XX. századi szerzők műveit kell elemezni a magyarérettségi második részében. Az eduline-nak nyilatkozó magyartanár szerint korrekt a szövegalkotási feladatsor, az érvelés témája is irodalmi témához kapcsolódik, irodalmi háttértudás nélkül nem lehet ötösre megírni.

Forrás: Stiller Ákos

09:10

A szövegértési részben Nemes Nagy Ágnes: Párbeszéd a mai versről című művét kellett értelmezni.

08:50

Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeménye, valamint egy Móricz Zsigmond-novella szerepel az idei magyarérettségi szövegalkotási feladatsorában

08:43

Rendben megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák hétfő reggel országszerte, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

08:40

Az eduline által megkérdezett magyartanár szerint meglepő, hogy az előző évek feladatsoraival ellentétben idén szépirodalmi alkotás a szövegértési feladatsor alapja - 2010-ben egy Magyar Hírlap egyik interjúját kellett értelmezni, igaz, a téma akkor is szépirodalmi volt.

08:20

Egy szépirodalmi szöveget kaptak az idei érettségizők: a középszintű feladatsor szövegértési feladatsorában a modern versről és költészetről szóló beszélgetést kell értelmezniük. Az eduline-nak nyilatkozó magyartanár szerint a jól megszokott feladattípusok szerepelnek a feladatsorban, a felkészült diákoknak nem lehet problémájuk a megoldással.

Forrás: Túry Gergely

07:52

És akkor stílusosan kerüljön ide a Moszkva tér c. film érettségi-jelenete.

Több budapesti és Pest megyei középiskolában már jó pár nappal az 1989-es érettségi időszak megkezdése előtt ismerték a tételcímeket, ez a botrány adta az alapötletet a film sztorijához is. Az érettségi szervezését koordináló Művelődési Minisztérium vezetői úgy döntöttek, egyetlen diák matekdolgozatát sem értékelik, az érettségi bizonyítványokba a negyedik év végi matekjegy került.

07:33

Az iskolaigazgatók (ha minden rendben ment) ma hajnalban vették át a feladatsorokat a körzeti jegyzőktől, azokat csak közvetlenül a vizsga előtt, egy bizottság előtt bonthatják fel. Hogyan jutnak el a feladatlapok az érettségizőkhöz?

07:28

Az Oktatási Hivatal külön kérésére a feladatsorokat és a megoldásokat csak délben rakjuk ki. Többen kérdeztétek, hogy miért kell addig várni, íme a hivatalos indoklás:

"Az érettségi vizsgák írásbeli feladatlapjainak tartalmát annak érdekében kell védeni, hogy a vizsgázók egyike se ismerhesse meg azt idő előtt, illetve a vizsga során egyikük se juthasson jogosulatlanul információhoz. Erre – a hivatal, a körzetközponti jegyzők és a középiskolák által megtett körültekintő védelmi intézkedések mellett – az jelenthet garanciát, ha az írásbeli vizsgák befejezéséig a feladatok nem kerülnek nyilvánosságra. Ha valaki – akár iskola, akár más nyilvános fórum – a feladatsorokat a vizsga ideje alatt nyilvánosságra hozza, azzal növeli annak kockázatát, hogy valamely vizsgázó jogosulatlan előnyhöz jusson. Ez akkor is így van, ha a feladatlapok minősítéssel történő büntetőjogi védelme a vizsga kezdetén – érthető okokból – lejár."

Forrás: Túry Gergely

07:05

A vizsgán lehet használni helyesírási szabályzatot, az iskolának termenként legalább négy darabot kell adnia. A nyelvtani hibákért súlyos pontokat lehet veszteni, ezért nem érdemes előbb "felállni".

A szóbeli vizsgán közép- és emelt szinten is használhatsz szöveggyűjteményt, az adott szerző gyűjteményes kötetét és a tételhez kapcsolódó más nyomtatott dokumentumot, például képzőművészeti albumot vagy egynyelvű szótárt. Az érettségin használható legális segédeszközök teljes listáját itt találod.

 05:20

Magyarérettségire középszinten 91 106-an, emelt szinten 1296-an jelentkeztek. A feladatlap két részből áll: az első, szövegértési részre 60 percük van a vizsgázóknak, a második, szövegalkotásira pedig 180. A vizsga 8-kor kezdődik és várhatóan délig tart. További infók az érettségi időszakról itt.

04:45

Emelt szintű szóbeli érettségi tételek magyar nyelv és irodalomból itt!

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

manó

Úgy pontoznak h az első felére is kapsz pontot me a másodikra is és a kettőt együtt nézik. Szal hiába csináltad meg az egyiket jól ha a másikhoz nem irtál semmit akk szerintem az úgy kevés. Legalább is nekünk így mondták el.

tomika

Nekem is elég rosszul sikerül a második fele. (Érvelést választottam a hülye fejemmel) Abból én se számítok pontra mert a 2 bekezdés után eltértem a meghatározott tárgytól és hát nem úgy írtam az ember természetéről ahogy kellett volna, ráadásul nem irodalmi hanem történelmi személyeket írtam bele. Az első feléből remélem megvan a 20 pont de majd holnap ha felteszik a megoldásokat okosabb leszek..

xd

A szövegértés + elemzés mennyi pont a kettes?
együtt értékelik? ebből lesz egy jegy?

Sam

Nem 0 pont, az biztos! Valamiféle pontlevonás az van, a formai részhez számít. Ha kis betűkkel irsz, nem nézik, hogy mennyi lenne normálisan, ott is levonnak.

LA

Ha valaki tudja ilyenkor hogy pontoznak akkor írja már le légyszi

LA

nekem 2és fél oldal lett :S én is azt hittem h akkor az egész 0pont... De már nem tudom mi van :S valamennyit biztos vonnak akkor...

Éva

Ha nem tévedek, akkor az emelt szintű érettségin mindhárom szövegalkotási feladatot meg kell oldaniuk a diákoknak, tehát nem választhatnak, tévesen szerepel a szövegben a 11:51-es hírnél.

Anonimus

Ilyen nincsen, pontozni fogják még akkor is ha nincs meg a 3 oldal. Meg a 3 oldal nem kötelező gondolj arra aki kis betűkkel ír.

ERICSSON

Üdvözlet! Egy kérdésem lenne! Ha a novellaelemzésnél nem volt meg a 3 oldal terjedelem akkor egész 2. rész 0 pontot ér ? Vagy milyen levonások vannak ekkor ?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X