Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hogyan szerezhetsz ötöst a matekérettségin? Készülj fel velünk a feladatokra!

Már csak másfél hónapod van a matekérettségiig, úgyhogy érdemes elővenned a függvénytáblázatot, a tavalyi érettségi tesztlapját, na meg a számológépet, és nekikezdeni a gyakorlásnak! Hogy a május 3-i vizsgán a legjobb formádat tudd hozni, és még a legbonyolultabb koordinátageometriai feladat se okozzon fejfájást, az eduline és a matekerettsegi.hu közös érettségi-előkészítő sorozatot indít.

Az eduline és a matekerettsegi.hu közös előkészítőjének eddigi részeit itt találod:

Statisztikai feladatok és alapismeretek

Egyenletek és egyenlőtlenségek

Térgeometria

Minden héten egy-egy matematikai témakört dolgozunk fel: hogy ne érjen keserű meglepetés május 3-án, a matekerettsegi.hu csapata olyan feladattípusokat választott ki, amelyek nagy valószínűséggel az idei érettségin is szerepelnek majd. Holnap a statisztikával kezdünk – ez a témakör a 2010-es érettségin három feladatban is szerepelt, a diákok összesen huszonnyolc pontot zsebelhettek be, ha tisztában voltak a medián, a diagram és a módusz fogalmával, a kör- és az oszlopdiagram készítésének technikájával. Jövő héten a valószínűség-számítás, majd az egyenletek, a sorozatok, a térgeometria, a kombinatorika és a koordinátageometria kerül sorra.

Hogyan készülhetsz fel velünk a matekérettségire?

Az eduline-on minden héten megtalálod a matekerettsegi.hu interaktív videóját, amellyel alaposan begyakorolhatod a különböző feladattípusokat: bőséges magyarázatot kapsz arra, hogyan kell megoldani a 2010-es feladatlap példáit, melyek az adott témakörben a leggyakoribb buktatók, és hogyan szerezhetsz maximális pontot az érettségin.

hirdetés
hirdetés
Másfél hónap múlva itt az érettségi: már most érdemes elkezdeni a felkészülést
Másfél hónap múlva itt az érettségi: már most érdemes elkezdeni a felkészülést
Forrás: MTI - Czimbal Gyula

A matekerettsegi.hu videós oktatósorozata gimnáziumi évfolyamos bontásban, témakörönként az alapoktól kalauzol végig a feladatokon, amelyek megoldásában a számítógép előtt ülve is aktívan részt vehetsz. „Matematikát magyarázni az osztályban nagyon nehéz, mert minden diáknak más a felfogóképessége. Lehet, hogy a többség érti az adott magyarázatot, de mindig vannak páran, akiknek a kedvéért meg kellene ismételni elölről. Viszont a túl sok ismétlés sem jó, mert akkor meg azok „kapcsolnak ki”, akik eddig értették. Elkalandozik a figyelmük, és később emiatt nekik is nehézségeik lesznek” – mondja Baloghné Békési Beáta, a portál vezetője.

„Mindenki, aki használja a programot, aktív részese a feladatmegoldásoknak, hiszen az egyes részfeladatoknál, úgynevezett input mezők segítségével mindenki maga írja be a megoldásokat. Arra is törekedtünk, hogy szemléletes és tanulságos feladatokat állítsunk össze, amelyeken jól be lehet gyakorolni bizonyos gondolatmeneteket” – teszi hozzá. A tavalyi matekérettségi feladatait és a megoldásokat itt találod.

Mire figyelj az érettségi előtt ...és közben
Tréningezd magad: legalább három teljes érettségi feladatsort oldj meg önállóan, lehetőleg hétvégeken, amikor elég időd van! Készíts magad elé egy órát, hogy ki tudd próbálni a vizsgázást úgy, mintha élesben menne. Használd a függvénytáblát, ha elakadsz! Ez a legjobb puska matekból, és teljesen legális. A függvénytáblából tulajdonképpen le lehet érettségizni, hiszen minden összefüggés benne van, amit csak tudni kell.
Ha megoldottál egy feladatsort, nézz utána azoknak a feladattípusoknak és ismereteknek, amelyek nem mentek! Az érettségin az I. rész feladatainak megoldása - amikor 45 perc alatt kell 12(!) feladatot megoldanod - bizony komoly kihívás.
Nem kell maximalistának lenned! Ha van olyan témakör, ami különösen nehezen megy, azt ne erőltesd! (ha egy témakört kihagysz, attól még elég pontot tudsz összegyűjteni - kivéve, ha 5-ösre pályázol) A II. rész feladatainak többsége hosszú, összetett feladat. Az ilyen feladatoknál nagyon sokat segíthet, ha feldarabolod őket. Egyszerűen fel kell szeletelni, mint a szalámit, ugyanis a rövid és egyszerűbb feladatokat már sokkal könnyebb megoldani.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X