Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hogyan szerezhetsz ötöst a matekérettségin? Készülj fel velünk a feladatokra!

Már csak másfél hónapod van a matekérettségiig, úgyhogy érdemes elővenned a függvénytáblázatot, a tavalyi érettségi tesztlapját, na meg a számológépet, és nekikezdeni a gyakorlásnak! Hogy a május 3-i vizsgán a legjobb formádat tudd hozni, és még a legbonyolultabb koordinátageometriai feladat se okozzon fejfájást, az eduline és a matekerettsegi.hu közös érettségi-előkészítő sorozatot indít.

Az eduline és a matekerettsegi.hu közös előkészítőjének eddigi részeit itt találod:

Statisztikai feladatok és alapismeretek

Egyenletek és egyenlőtlenségek

Térgeometria

Minden héten egy-egy matematikai témakört dolgozunk fel: hogy ne érjen keserű meglepetés május 3-án, a matekerettsegi.hu csapata olyan feladattípusokat választott ki, amelyek nagy valószínűséggel az idei érettségin is szerepelnek majd. Holnap a statisztikával kezdünk – ez a témakör a 2010-es érettségin három feladatban is szerepelt, a diákok összesen huszonnyolc pontot zsebelhettek be, ha tisztában voltak a medián, a diagram és a módusz fogalmával, a kör- és az oszlopdiagram készítésének technikájával. Jövő héten a valószínűség-számítás, majd az egyenletek, a sorozatok, a térgeometria, a kombinatorika és a koordinátageometria kerül sorra.

Hogyan készülhetsz fel velünk a matekérettségire?

Az eduline-on minden héten megtalálod a matekerettsegi.hu interaktív videóját, amellyel alaposan begyakorolhatod a különböző feladattípusokat: bőséges magyarázatot kapsz arra, hogyan kell megoldani a 2010-es feladatlap példáit, melyek az adott témakörben a leggyakoribb buktatók, és hogyan szerezhetsz maximális pontot az érettségin.

hirdetés
Másfél hónap múlva itt az érettségi: már most érdemes elkezdeni a felkészülést
Másfél hónap múlva itt az érettségi: már most érdemes elkezdeni a felkészülést
Forrás: MTI - Czimbal Gyula

A matekerettsegi.hu videós oktatósorozata gimnáziumi évfolyamos bontásban, témakörönként az alapoktól kalauzol végig a feladatokon, amelyek megoldásában a számítógép előtt ülve is aktívan részt vehetsz. „Matematikát magyarázni az osztályban nagyon nehéz, mert minden diáknak más a felfogóképessége. Lehet, hogy a többség érti az adott magyarázatot, de mindig vannak páran, akiknek a kedvéért meg kellene ismételni elölről. Viszont a túl sok ismétlés sem jó, mert akkor meg azok „kapcsolnak ki”, akik eddig értették. Elkalandozik a figyelmük, és később emiatt nekik is nehézségeik lesznek” – mondja Baloghné Békési Beáta, a portál vezetője.

„Mindenki, aki használja a programot, aktív részese a feladatmegoldásoknak, hiszen az egyes részfeladatoknál, úgynevezett input mezők segítségével mindenki maga írja be a megoldásokat. Arra is törekedtünk, hogy szemléletes és tanulságos feladatokat állítsunk össze, amelyeken jól be lehet gyakorolni bizonyos gondolatmeneteket” – teszi hozzá. A tavalyi matekérettségi feladatait és a megoldásokat itt találod.

Mire figyelj az érettségi előtt ...és közben
Tréningezd magad: legalább három teljes érettségi feladatsort oldj meg önállóan, lehetőleg hétvégeken, amikor elég időd van! Készíts magad elé egy órát, hogy ki tudd próbálni a vizsgázást úgy, mintha élesben menne. Használd a függvénytáblát, ha elakadsz! Ez a legjobb puska matekból, és teljesen legális. A függvénytáblából tulajdonképpen le lehet érettségizni, hiszen minden összefüggés benne van, amit csak tudni kell.
Ha megoldottál egy feladatsort, nézz utána azoknak a feladattípusoknak és ismereteknek, amelyek nem mentek! Az érettségin az I. rész feladatainak megoldása - amikor 45 perc alatt kell 12(!) feladatot megoldanod - bizony komoly kihívás.
Nem kell maximalistának lenned! Ha van olyan témakör, ami különösen nehezen megy, azt ne erőltesd! (ha egy témakört kihagysz, attól még elég pontot tudsz összegyűjteni - kivéve, ha 5-ösre pályázol) A II. rész feladatainak többsége hosszú, összetett feladat. Az ilyen feladatoknál nagyon sokat segíthet, ha feldarabolod őket. Egyszerűen fel kell szeletelni, mint a szalámit, ugyanis a rövid és egyszerűbb feladatokat már sokkal könnyebb megoldani.

eduline

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X