Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt vannak az érettségi feladatsorok és a megoldások

68

Nehezebb volt az idei magyarérettségi a tavalyinál - állítja az általunk megkérdezett irodalomtanár. A szövegalkotás első feladata okozta igazán a meglepetést, ez az eddigieknél nagyobb háttértudást igényelt, az összehasonlító elemzést pedig idén is nagyon kevesen választották. A feladatsorokat és a tanár által javasolt, nem hivatalos megoldásokat most itt elolvashatjátok.

A magyar érettségi közép- és emeltszintű feladatsorok hivatalos javítókulcsát innen töltheted le. 2011-ben érettségizel? Az eduline-on megtalálod a középszintű magyarérettségi szövegértési és szövegalkotási feladatait - a vizsga után jönnek a teljes feladatsorok és a megoldások!

hirdetés
hirdetés

Megoldási javaslatokat a feladatsor szövegalkotási részéhez itt találtok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (68) , melyek közül a legfrissebbek:

Sandra

Sziasztok szeretnék tanácot kérni.Én jővőhéten fogok érettségizni mindenből, ha van valaki aki a Surányiban érettségizett az megtudná-e mondani nekem hogy milyenek a tanárok hogy szigorúak-e vagy nem és hogy segítenek?

Trogair

ropi: Azért nem mindenki olyan nagy zseni matekból meg reál tárgyakból... :P

anci

nem volt olyan nehéz,at eleje de kevés volt rá az idő.

ropi.

jobuta aki aztmondja, h nehéz volt a magyar. :Đ
röhejes volt a magyar is meg a töri is. a matek oké huzosabb volt, de függvénytábla.
de magyar meg töri: ha tudsz olvasni és van annyi agyad, h felisfogod amitolvasol akkor lehetetlen, h aztmondja rá bárkiis h "nehéz" volt. :Đ
érvelésnél meg rizsázni kell és pacsi.

sziasztok.
nem tudjátok hogy a töri fenn van-e már valahol?

dóra

Itt van a matek:
http://www.eduline.hu/hirek/20100504_matekerettsegi_2010_megoldasok.aspx

adamesz

Sziasztok fiatalok!

Én 35 vok, sajnos most jött el a nagy nap:)) Lehet a kor teszi, de én majd belegebdtem a feledatokba:)) Igaz, hogy nem úgy vettük a témakat mint a nappalisok:) A 3-as azért meglesz:), aszt hiszem:)

ralya

hát... a magyar tényleg nem volt egyszerű...
matek megoldokulcs nincs fenn vhool?? :)

csibe

hali! csatlakozom, a matek naon nehéz volt,legalábbis a második része...hiába volt függvénytábla...:S

mate

heló. Szerintem is a matek nagyon nehéz volt.A második része halál...

anita18

Sziasztok.Nem tudom ki hogy van vele,de szerintem a matek nagyon nehéz volt. :S

Évi

Nem hiszem el Petya hogy ennyire könnyű volt neked!!!Szerintem ez kamu!!!Nagyon nehéz volt és senki se magyarázza meg hogy ez könnyű volt

Évi

Mi az hogy könnyű volt?
Szerintem úgy a szövegértés és a mű elemzés nehéz volt!
Nekem senki ne mondja hogy könnyű volt mert az nem igaz!

Ádám

A második rész tényleg nehéz volt egy kicsit. Én egy 15 percre rendesen lefagytam nem tudtam, hogy kezdjek hozzá... :D (érveltem) Hallottam valami olyasmit, hogy összevont szemöldökkel néznek a feladott érvelésre, mert a szövegrészletekkel volt valami probléma. Tudtok erről valami pontosabbat?

adrienn19

Sziaszok!
Szerintem se volt nehéz a mostani magyar érettségi!
Láttam már nehezebbet is!!
Szóval könnyű volt a szövegértés,csak az érvelés volt picit nehé

szolnok,ruhaipari

Brigi

Szerintem 2005 óta ez volt az egyik legkönnyebb szöveg. A második rész viszont nehéz volt. Hiányoltam a verselemzést, már 2 éve folyamatosan novella van, ugyhogy én összehasonlítottam 4 oldalban remélem joó lesz!
Sok Sikert a többihez mindenkinek!!!

Petya

Én nem az érvelésre gondoltam, hanem az érettségi első részére. Valóban nehéz volt az érvelés aláírom. Eléggé meglepődtem rajta.

Gaga

Petya
Nem tudom hogy te mit írtál ami számodra egyszerűnek tűnt, de a tavalyi érvelés volt inkább a nevetségesen könnyű nem pedig ez.

Niki

Sziasztok!
Ha szerintetek ez nehéz volt akkor próbáljatok meg végig csinálni egy 10 vagy 20 évvel ezelőtti érettségit.
A magyar oktatás egy kész csőd!
Nemzet halála!!!!

Bernadett

Sziasztok! Szerintem sem volt nehéz vagy bonyolult a szöveg,csak az idő volt nagyon kevés!! Nem tudtam normálisan befejezni!! ez volt a baj! még 15 perc bőven eélg lett volna!
Sok sikert holnapra az érettségizőknek!

Petya

nem tudom mi a bajotok ezzel a magyarral...szerintem nevetségesen egyszerű volt. ha ezt nehéznek gondoljátok akkor nézzétek meg a tavalyit ;) az egy kicsit neccesebb... sok sikert holnapra minden érettségizőnek!

Bettus

Sok részben egyetértek. Mondjuk én az érvelésemtől félek,mert én kortárs irodalmi példákat hoztam fel és nem antik irodalmi példákat bár nem volt kikötve a dolog. Na mind1...sok sikert a matekhoz :)

katjes91

egy évszázadok óta rohadó csontvázról honnan tudják olyan biztosan, hogy Janus Pannonius? a freskóról és a könyvillusztrációról szóló részekben sem azt mondják, hogy BIZTOS Janus p. van a képen, csak azt, hogy valószínű, vagy szerintem.

30-as érettségiző

Csatlakozom az előttem szólóhoz.Egy nagy kalappal Mindenkinek aki most érettségizik.Szerintem is nehéz volt.

Evcsi

Hát igen elég érdekesen van ez kitöltve!Szerintem sem kell még ezeket a megoldásokat készpénznek venni!! Reméljük a legjobbakat!!!Sok sikert minden bajtársnak a holnapi matekhoz!!!!!!

katjes91

Én nagyon sok megoldással nem értek egyet, mert szerintem a szöveg több része is választ ad a kérdésre. Az ismeri/nem ismeri és biztos/feltételezés feladatoknál, pedig szerintem még azok az emberek sem tudnák a választ, akikről a szöveg szól.

én meg pont azért választottam a D-t mert abból hiányzik egy darab, és lehet hogy arra gondoltak hogy ez a darab a hiányzó Pannonius mű... hát a fene tudja ki mire gondolt... amugy 38fokos lázzal írtam meg a magyar érettségit, szal a matek csak jobb lehet. megfáztam szerenádon... ez az abszolút szívás kategória.. :)

Gabka

Sziasztok! Én még két megoldással nem értek egyet...de cáfoljátok meg, mert magamban eddig nem tudtam.
1. Az 5. feladat utolsó sora: Janus megbízásának indokoltsága...én ide azt írtam, hogy René fia akart trónra kerülni, és ezért kellett a vesztes csata ellenére dicsőíteni Renét.
2. Az utolsó feladatban én nem a D, hanem az F képet választottam, amin egy kódex-részlet van, amivel teljes lehet...

Ákos

Én az érvelést választottam, a másik kettőhöz nem nagyon volt hozzáfűznivalóm... Ahogy most néztem a szövegértésem 33pont lett. Remélem az érvelés sem lesz nagyon rossz, bár kevés irodalmi példát hoztam benne :S

Smici

Nem tudom, hogy ki volt a kitöltő tanár, de nem lehetett túl jó értőolvasásból, ha már a feladat szövegét sem sikerült megértenie. Az első rész 9. feladatában az utasításban kikötik, hogy 1-5 szót kell a hiányzó helyekre írni......

Szerintem, ne keseredjetek el, ha ez alapján nem sikerült túl jól. A többi feladatot is hasonlóan hanyagul dobta össze ez a tanár - ha egyáltalán tanár volt...

Móni

Mindenki azt mondja, hogy az érveléshez sok tudás kell. Mégis milyen tudás? Csak pár irodalmi alkotásnak a környezetét kellett ismerni...vagy tévedek? Ráadásul az, hogy Szabó Magdától volt az idézet, nem jelenti azt hogy feltétlenül róla kell írni... Bár nehéz volt..
A szövegértésre tényleg kevés volt az idő, bár én rendesen be tudtam fejezni, s még csak ideges sem voltam. Remélem jólesz..

DáNiEl

Sziasztok
az érvelés szerintem is nehéz volt, de az összehasonlítás viszont némi életrajz tudatában teljesíthető volt én az elején nagyon leblokkoltam annál is, de aztán elkezdtek eszembe jutni a szempontok kiírtam őket a piszkozatra aztán úgy már eszembe jutottak és végül fél oldal maradt üresen:D:D
egy kalappal a holnapi matekhoz mindenkienk;)

Juicy

én 4es voltam mind a 4 gimnáziumi évem alatt irodalomból! de ez nem jelent semmit.Köze nem volt ennek a feladatsornak a 4éves tudásomhoz.Azt se tudtam ki az a Gelléri Andor Endre!! Lehetett volna valami jó kis Kosztolányi vagy akármi más:( ! sok sikert holnap a matekhoz! xx

Kata

Hát annak, aki még azt se tudja, ki az a Szabó Magda, elhiszem, hogy nehéz volt.........

szia!
én úgy tudom hogy kaphatsz pontot...csak pár szintel lejebb csúszol a pontozásban.
amugy sztem eléggé kicseszés volt velünk az érvelés feladat. az előző években könnyebbek voltak. itt nagyon sok infot kellett tudnunk. én 3oldalt írtam, remélem jó lesz. a szövegértés könnyű volt sztem, bár kevés volt rá az idő, mint ahogy már többen is mondtátok...
egy kalappal holnapra mindenkinek!

catty

Kapsz igen, de nyilván kevesebbet.

pszti

Szerintem a szövegértésre kicsit kevés volt az idő, de nem volt vészes...a második résznél összehasonlító elemzést választottam..:)

dalmus

Ha nem írtam 3oldalt, csak kb 2-t, akkor még kaphatok pontot?.. Valaki tud valamit?

bajoscsaj

én az érvelést választottam. írtam 7 oldalt és 5 sort :) Az volt szerintem marha nagy szerencsém még pluszba, hogy 2 hete olvastam ki Szabó Magdától az Abigélt... ez marha jól jött nekem.
Kedves leendő érettségiző!
Elhiszem, hogy egy ilyen feladatsorral kibékülnétek jövőre, csak azt ne felejtsd el, hogy miközben írod, hatalmas drukk van benned, és szorít az idő...így nem is oly könnyű...

bajoscsaj

basszus... én is elfelejtettem indokolni az első feladatban :S
Érvelést választottam. Szerintem ez gázos volt. Nehéz volt a 2. rész... az első rész nem volt olyan nagyon rossz, de kevés volt az idő, meg azért bele lehetett kavarodni 1-2 dologba... na mindegy. hajrá mindenkinek! Matek jön :) Csak történelmen legyek már túl...
Kalappal mindenkinek!

Gréti

nah.. már az első feladatnál elfelejtettem indokolni :D
okos gyerek vagyok én.

csongi

tik mit választottatok a második részben?

pataky

szerintem nem volt gáz...idő az ki volt centizve...na jó a második rész télleg húzós volt:S:S

catty

Nem tudjátok véletlenül h emeltszintű megoldásokat hol lehet találni?

csongi

szerintem könnyű volt csak az idő kevés volt.

csongi

szerintem könnyű volt csak az idő kevés volt.nekem kb 25 pontom lett.

Béjla

HÁT NEM TUDOM ÉN 20 PERCET KÉSTEM ÉS ALIG TUDTAM ELOLVASNI A SZÖVEGET

kolin

én az uralkodásának idejére 4 évet írtam azt elfogadják szerintetek?:s

GYEPREFOS IVÁN

De ha úgy nézen 4 éven át .... Szóval nem az van hogy négy évig hanem 4 éven át....
42 egy év - 41 egy év , 40 egy év , 39 egy év ? 4 éven át... :S

szandra

szerintem nem volt könnyű... de ez alapján elég sok jó lett nekem :)

Sanyi

38-tól 39-ig egy év, 39-től 40-ig a második év, amíg uralkodott, 40-41 ig a harmadik és 41-től 42 a negyedik év tehát a 38 a jó megoldás

Bettus

...hogy sikerrel zárult. Én érvelést választottam 5 és fél oldalt írtam,és érdekelne,hogy milyen szempontok alapján értékelnek,és mik a helyes szempontok. Igazából én a kortárs irodalmi regényekkel támasztottam alá az érveimet. Ez vajon helyes megoldás? Ha valaki tud kérem segítsen.
Köszönöm.Sziasztok. Sok sikert holnap a matekhoz :)

Bettus

Sziasztok!
Szerintem is rövid volt a 60 perc a szövegértési feladatra,pedig én nem vagyok rossz magyaros.Éppen hogy csak végezni tudtam a feladatsorokkal,ellenőrzésre éppen maradt 2 percem ami alatt csak átfutottam a válaszaimat.Az utolsó és több pontot érő utolsó feladatokra kutyafuttában válaszoltam.
Engem a második része érdekelne a megoldások kapcsán,mert abban biztos vagyok...

GYEPREFOS IVÁN

Ha 4 évig uralkodott, és 1442 -be fosztották meg, akkor számoljál légyszíves !!!!
Nem lehet 1438, Hiszen az már 5 év
1438, 1439, 1440, 1441, 1442, akkor 1439 !!!!
Szóljatok ha tévedek!!!!

PaPe

2. feladat:
"Mit állít a freskón ábrázolt valamelyik alakról Huszti József?"
Erre nem helyes a válasz, miszerint megkérdőjelezte Balogh Jolán feltételezését, ugyanis az alakról nem állított semmit a szöveg szerint, csak annyit, hogy Balogh téved.
A kérdés feltevője nem fogalmozott jól szerintem. Amúgy. :]

Atysh

Alexandrával teljes mértékben egyetértek!! Nekem is kevés volt az 1 óra, de nagyon. És az a bosszantó, hogy szerintem sem volt nehéz a szövegértés, csak tényleg nem elég az 1 óra. Legalábbis nekem. Persze biztos olyanok is vannak, akik 30 perc alatt megoldották . . .Nem vagyunk egyformák :P.

Anna

Valóban nem volt nehéz,de azt azért kalkuláljátok bele,hogy mindössze 60 perc áll a rendelkezésetekre és ezt igen nehéz beosztani,pláne ha egy csöppet ideges is vagy... Szerintem legtöbbünknek ezzel gyűlt meg a baja,én is elrontottam jó pár dolgot a figyelmetlenség és a sietség miatt...nem pedig azért mert nehéz lett volna. Otthon a gép előttről nézve, kényelmesen kicsit másnak tűnik...

Ádám

Véleményem szerint (legalább) egy feladatot elrontottál.
A biztos-feltételezésesben azt, hogy egy nápolyi könyvtárban található meg a kódex.
Ez nem biztos, hiszen a szövegben csak az áll, hogy "egy nápolyi kódexben"

Egyáltalán nem biztos, hogy könyvtárban tárolják azt a kódexet, akár egy magángyűjtemény darabja is lehet, így úgy vélem, hogy az a feladatmegoldás hibás.

üdv.

Gabriella

Az "én időmben" az érettségi jóval nehezebb volt. A tanítás színvonaláról már nem is beszélve.
Utóbbit értsd, ahogy kell.

x

Alexandra: teljes mértékben egyetértek.

Alexandra

Én megoldottam a feladatsort,mivel én is érettségiztem...a feladatokkal nem volt gond csak azzal hogy az első részre több időre lett volna szükség,a másfél óra igenis kell...a második rész viszont egyszerű volt...onnan elvehettek volna időt:)Sok sikert mindenkinek!!!

tanár

Nem nehéz a feladatsor. Elvárható érettségin, hogy szövegmegértést megoldjanak. Az irodalom mindig az elvártaknak megfelelő, van könnyebb és nehezebb feladat mindenki a képessége szerint választhat. Akik örökké kárognak gondoljanak arra, hogy korábban sokkal nehezebb volt érettségit tenni. Irodalomból az nem érettségi, ha valaki leírja az író, költő életét ugye egyetértünk?!

Mariann

Szerintem nem volt nehéz. Igaz, a feladatsorból csak egy feladatot nem tudtam már befejezni, időhiány miatt, de akkor is könnyű volt. + természetesen novella elemzést válaszozottam. :D

viky91

Szerintem sem volt nehéz, de azért azt ne nézzük el, hogy a 9. feladatban 1-5 szóval kell kiegészíteni a szöveget! Ugye mindenki figyelt rá?:):) (ez még itt is bakis:))

kicsi

mindenki arrol beszel, hogy ez sokkal nehezebb volt a korábbiaknál. hát nem tudom...jövőre mi jövünk, én egy ilyennel kibékülnék:)

agnes

ės az emeltet mikor teszitek fel?

hendia

Sztem a magyar nem volt nehéz. Talán egy-két feladat elgondolkodtató volt, de nem volt nehéz. Osztályból, akikkel beszéltem, ők is azt mondták, hogy nem volt nehéz. Pedig átlag 4esek vagyunk belőle. Talán a szövegalkotás votl gázosabb, de akkor se volt nehéz.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X