Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Garantált minőségű magyar érettségi tételek

Magyar nyelv és irodalom tantárgyból az eduline.hu hivatalos szaktanácsadója által készített, ellenőrzött, garantált minőségű kidolgozott érettségi tételek tölthetők le az idei érettségire való felkészülés ideje alatt

Az eduline.hu olvasóinak a felkészülésben nagy segítség a magyar nyelv és irodalom tantárgy letölthető segédanyagai. Ezeket az elmúlt évek során érettségi előtt álló szorgalmas diákok dolgozták ki és töltötték fel önzetlenül, kizárólag azzal a céllal, hogy másoknak megkönnyítsék a felkészülést. Ezek persze - mint általában az internetről származó információk - soha nem 100 százalékig megbízhatóak. Fontos dolgok kimaradhatnak, tévedések, hibák lehetnek bennük. A kidolgozott tételeket regisztrált olvasóink értékelhetik, ezzel nyújtva némi támpontot az egyes anyagok minőségének meghatározásához.

hirdetés
hirdetés

A 2009 évi érettségire most valami mással is készültünk. Megbíztunk egy szaktanárt, aki már több éve érettségiztet egy középiskolában magyar nyelv és irodalom tantárgyból, hogy dolgozzon ki ő az eduline.hu olvasói számára minél több irodalom és nyelvtan érettségi tételt. Ezeket a tételkidolgozásokat egyenként fogjátok megtalálni az Érettségi rovatunkban. Hibátlanok lesznek és tartalmazni fognak minden szükséges információt.

A kidolgozott tételeket a központilag meghatározott témakörök szerint csoportosítva találod.
A mai napig a következő tételek kerültek kidolgozásra:

Irodalom

Életművek 
 - Petőfi Sándor szerelmi költészete
 - Arany János nagykőrösi évei
 - Ady Endre halál-versei

Portrék
Látásmódok
Kortárs magyar irodalom
Világirodalom
Színház és drámatörténet
Az irodalom határterületei
Regionális kultúra

Magyar nyelv

Ember és nyelv
 - A jelek típusai, nyelvi jelek
 - Nyelvcsaládok, nyelvtípusok

Kommunikáció
 - A kommunikáció tényezői és funkciói

A magyar nyelv története
 - Szavaink eredete; jövevényszavaink
 - Nyelvemlékeink

Nyelv és társadalom
 - Nyelvjárások
 - Csoportnyelvek

A nyelvi szintek grammatikája
 - Hangtörvények
 - Szóelemek
 - A szóalkotás módjai
 - A szófajok
 - Az egyszerű mondat

A szöveg

A retorika alapjai
 - Szónoki-előadói szövegtípusok, műfajok

Stílus és jelentés
 - Hangalak és jelentés

Ellenőriztesd le velünk saját kidolgozott tételeidet!

Küldd el nekünk a saját kidolgozású irodalom, vagy  nyelvtan érettségi tételeidet e-mailben az eduline kukac eduline.hu e-mail címre. Ha a szaktanár teljesnek, hibátlannak tartja, akkor bekerülhet a garantált minőségű anyagok közé saját neveddel.

A legfrissebb, garantált minőségű tételkidolgozásokról hírlevelünkben tájékoztatjuk azokat a regisztrált felhasználóinkat, akik kérik hírlevelünket. Ezt bejelentkezés után a Saját oldal menüpontban lehet beállítani. Nem csak a magyar nyelv és irodalom, hanem több kötelező és választható érettségi tantárgyból lesznek ilyen tételkidolgozások. Ezekről is folyamatosan értesítjük a heti hírlevelünk olvasóit. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X