szerző:
Eduline

Az egészséges táplálkozási szokások kialakulásában meghatározóak a gyermekek közvetlen, otthoni és iskolai tapasztalatai.

Minden negyedik iskolás túlsúlyos Magyarországon – derült ki a Nestlé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) tavalyi reprezentatív kutatásából. A túlsúlyos gyerekek, akik gúnyolódás céltáblái lehetnek társaik részéről, nem csak lélekben sérülhetnek: esetükben a szív és érrendszeri betegségek felnőttkori kialakulásának veszélye nagyobb.

A Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program legutóbbi reprezentatív felmérésében arra keresték a választ, hogy milyen hatással van a szülők egészségtudatos szemlélete vagy éppen annak hiánya a gyerekek táplálkozására. A kutatás megerősítette azt a szakértői véleményt, hogy a szülők és a család étkezési szokásai meghatározóak a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában.

A friss gyümölcs, zöldség fogyasztása mellett leginkább a rendszeres családi étkezés és a közös főzések során átadott jó példa az egészségtudatos szülők főbb ismérve. Gyermekeik a hét minden napján esznek friss zöldséget, hetente legalább egyszer fogyasztanak halat, és kétszer gyakrabban fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst, mint a kevésbé egészségtudatos anyák gyermekei. Így náluk idejekorán kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, mely az elhízás megelőzésének alapfeltétele” – mondta el Szilva Mónika, a Nestlé kommunikációs és marketing igazgatója.

Fontos tehát, hogy a szülők tudatos döntést hozzanak a család táplálkozásával kapcsolatban. „A szükséges szemléletváltás kialakulását egyrészt a megfelelő termékportfólió biztosításával, másrészt kutatásokkal és a szülők táplálkozási ismereteinek bővítésével tudjuk elősegíteni. Jelentős és tartós eredményeket azonban csak a gyermekek közvetlen bevonásával érhetünk el, így a szülői minta mellett fontos, hogy egészségnevelő oktatóprogramokkal, intézményi és közösségi kereteken belül is megteremtsük számukra a kiegyensúlyozott életmód feltételeit.” – emelte ki Szilva Mónika.

2003-ban a vállalat az MDOSZ-szel közösen indította el a Nutrikid egészségnevelő oktatóprogramot, melyet a magyar általános iskolák ingyenesen vehetnek igénybe. A program célja, hogy a 10-12 éves gyermekek országszerte tudatosabban gondolkodjanak a helyes táplálkozásról és mozgásról. Az elmúlt 12 évben a magyar általános iskolák 85%-át, több mint 430 000 diákot sikerült bevonni. Az elkövetkező időszakban a Nutrikid tananyagok fejlesztése a cél, hogy mind a tanárok, mind a diákok igényeinek megfeleljen a tananyag.

Szintén a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítását segíti a helyi közösségek összefogására épülő GYERE - Gyermekek Egészsége Program is. Az MDOSZ által indított kezdeményezés az országban másodikként Szerencsen valósul meg, ezúttal a Nestlé az Egészséges Gyermekekért támogatásával. A hároméves programban összesen 2259 gyermek, a város 0-18 év közötti lakossága vesz részt. A dietetikusok hat oktatási intézmény, a gyermekorvosok, védőnők, valamint a helyi közétkeztetés képviselőinek bevonásával ismertetik meg a gyerekeket a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás jelentőségével.