szerző:
Eduline

A duális képzés alapja a hallgatók, az egyetem és a vállalatok közötti szoros együttműködés. 2017 őszétől az egyetem hat karán, 209 helyre jelentkezhetnek a középiskolai tanulmányaikat befejezők.

Az Óbudai Egyetemen a duális képzésben részt vevő hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi (intézményi szakasz). Ezt követően részt vesz a vállalati szakaszban történő oktatásban és gyakorlatban. A vállalatnál eltöltött gyakorlati idő során specifikus szakmai gyakorlati ismereteket és munkavégzési gyakorlatot szereznek a hallgatók. Ennek mértéke eléri a 7 félévre vonatkozóan az intézményi szakasz idejének legalább 80%-át. Az elvárások a képzés ideje alatt fokozatosan emelkednek, első félévben még csak részfeladatokat kapnak a hallgatók, míg a képzés végén már összetett problémákat oldanak meg.

A teljes képzési időre vonatkozóan (szorgalmi időszakra is) az elvégzett munkáért a hallgatót díjazás illeti, melyet a fogadó vállalat fizet. Mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér.

A duális képzés nagy előnye, hogy itt kapcsolódik össze legjobban az elméleti és gyakorlati oktatás, a hallgatók kipróbálhatják ismereteiket éles körülmények között. A duális képzésen résztvevők olyan felkészítést kapnak, amit a munkaerőpiac elvár tőlük: tapasztalattal rendelkező pályakezdők lesznek, ami óriási előnyt jelent karrierjük indulásakor.

A székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karon például olyan cégeknél lehet elhelyezkedni – a teljesség igénye nélkül, – mint az IBM, VIDEOTON, SAPA, DENSO. A karon a 2015-ös első tapasztalatokra építve napjainkban mérnökinformatikus, villamosmérnök, gépészmérnök és műszaki menedzser szakokon folyik duális képzés. 2017 szeptemberétől további 154 hallgató kezdheti meg ilyen formában a tanulmányait.

Budapesten összesen 55 helyre jelentkezhetnek a felvételizők a következő szakokon: mérnökinformatikus (Neumann János Informatikai Kar), és könnyűipari mérnök (Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar). De gépészmérnök (Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar), villamosmérnök (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar) és műszaki menedzser szakra(Keleti Károly Gazdasági Kar). Ezen szakokon olyan cégeknél szerezhetnek gyakorlatot, mint például az EPAM Systems Hungary, Alpine Electronics, Dunapack.

Ha felkeltettük az érdeklődésed, a duális képzésről többet is megtudhatsz az Óbudai Egyetem honlapjain.