Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ez a fekete lyuk videó biztos beszippant téged is

A gravitációs hullámok létezésének megerősítése nagy port kavart a közelmúltban, a hullámokat feketelyukak keltették az univerzumban. De mi is a fekete lyuk és a végtelenségig létezhet-e? Egy remek animáció foglalja össze, hogy mit is kell tudnunk ezekről a hatalmas tömegű jelenségekről.

Forrás: Kurzgesagt/Youtube

A Kurzgesagt egy dizájnereket, grafikusokat és zenészek, illetve kreatív szakemberek tömörítő szerveződés, akik tehetségüket arra használják fel, hogy tudósokkal együttműködve minél közérthetőbb, egyben látványos formában ismertessék a tudományos jelenségeket, ahol a komoly fizika keveredik a filozófiával, biológiával és kémiával.

A gravitációs hullámok megfigyelése új lehetőséget ad arra, hogy új látószögből vizsgáljuk univerzumunkat. A LIGO-projekt részeként sikerült megfigyelni két fekete lyuk összeolvadása által keltett hullámokat. De meddig növekedhet egy fekete lyuk? Vagy inkább meddig zsugorodhat? Mindkettőre választ adhat a tudomány legfrissebb eredményei alapján készített videó.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X