Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A CEU programja lehetőséget nyújt a régió roma diákjainak (x)

A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) Roma Access Program, RAP (Roma Posztrgraduális Felkészítő Program) elvégzése után Földesi Éva, magyar származású roma diák, másként látja a világot.

"[A programban való részvétel] egy újfajta, sokkal színesebb világot nyitott meg számomra. Ráirányította a figyelmem a sokféleség és a különbségek hatalmára" - írta, miután befejezte a kilenc hónapig tartó, egyetemi diplomát nem nyújtó programot.

A 2004-ben indult Roma Access Program, Európa legnagyobb kisebbségi csoportjába tartozó diákoknak biztosít lehetőséget arra, hogy tudományos sikereket érjenek el. 2007 óta a programot a Roma Oktatási Alap, a Sigrid Rausing Trust és magánszemélyek is támogatják.
A program azzal a céllal jött létre, hogy segítse a roma közösséget abban, hogy "megkérdőjelezze és megváltoztassa a romákkal kapcsolatos mélyen gyökerező sztereotípiákat és előítéleteket. A program annak érdekében segíti a fiatal romák felsőoktatásban való részvételét, hogy lehetőségük legyen tudósokként és vezetőkként szerepet vállalni ebben a folyamatban" - mondja Gergana Simeonova, a program igazgatója. A cél a roma származású diákok tudományos sikereinek elősegítése - azonban ez csak keveseknek sikerül.

"Lehetőséget teremtünk arra, hogy roma diákok is beléphessenek a nemzetközi, színvonalas felsőoktatásba, és vezetőivé váljanak annak a folyamatnak, amely a romákat valódi, megfelelően képviselt érdekelt felekké teszi Európában és máshol is" - mondja Simeonova.
A RAP diákjai teljes ösztöndíjban részesülnek. A program három tudományos modulra összpontosít: az emberi jogok, a társadalmi nemek- és szociológia, valamint a politika és nemzetközi kapcsolatok területeire.
Az angol nyelv gyakorlása is fontos eleme a tanulmányoknak - folytatja Simeonova.- Az előadásokat és a szemináriumokat az akadémiai stílusú írásmódot tanító kurzusok, valamint az egyéni konzultációkra épülő oktatási rendszer egészíti ki. Igy a diákok tökéletesíthetik angol olvasási- és íráskészségeiket. A program lezárásaként a diákok egy általuk választott szakterületen kutatómunkát végeznek.

Noha a tudományos képzés a program sarokköve, a tanulás nem korlátozódik szigorúan a tantermekre. A CEU-ban a RAP programba bekapcsolódó diákok részesei lesznek a nemzetközi, multikulturális egyetem által nyújtott kiterjedt intellektuális központ életének. Új ismeretségeket kötnek, új eszmékkel ismerkednek meg, ráadásul egy nyüzsgő európai nagyvárosban gazdagítják tapasztalataikat.
"A Közép-európai Egyetem diákjaként alkalmam nyílt arra, hogy tapasztalatokat szerezzek az életről és összebarátkozzam a világ minden tájáról érkező emberekkel" - nyilatkozza Maja Saitovic, szerb diák.

Gyakorlati szempontból ennek a nemrég indult programnak a sikerességét mutatja a diákok fejlődése a tudományos ismeretek, az angol nyelvi készségek, a teszteredmények és a felvételikre való felkészülés terén. A diákok TOEFL nyelvvizsga pontszáma jelentős mértékben javult az év végére. A program résztvevői közül sokan jelentkeztek és felvételt is nyertek a CEU mesterképzéseire vagy egyéb, diplomát nyújtó programjaira. 2006-ban például a RAP tíz résztvevője közül nyolcan jelentkeztek sikeresen a CEU mesterképzéseire. A 2007-ben végző hét diák mindegyike jelentkezett a CEU-ra. Majdnem mindegyiküket felvették, néhányuk kérelmének kiértékelése még folyamatban van. Mások többek között Fulbright és Erasmus Mundus ösztöndíjakat nyertek.

Annak érdekében, hogy a résztvevők szakmai gyakorlatot is szerezhessenek, a RAP helyi NGO-kal, civil szervezetekkel hozza kapcsolatba a diákokat.
A programot már elvégzett nyolc diák közt pedig megtaláljuk az első magyarországi roma rendőrt. A többiek jelenleg a Roma Oktatási Alapnál, az Európa Tanácsban, az Európai Roma Jogok Központjában, a Nyílt Társadalom Intézetben, valamint ki-ki a saját hazájában dolgozik Közép-Kelet-Európában, beleértve Albániát, Bulgáriát, Magyarországot, Macedóniát, Koszovót, Moldovát, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát és Ukrajnát is. 

Egy román diák, Crina-Elena Morteanu lelkes szavai jól illusztrálják azt, hogy a Roma Access Program, mint a társadalmi igazságosság elősegítését szolgáló intézményes program, milyen sokat tehet azért, hogy a diákok lehetőséget kapjanak életük irányítására: "Az életem megváltozott, amióta bekerültem a programba" - mondja Morteanu- "Itt hozzájuthattam olyan forrásokhoz, amelyek segítségével sikeres lehetek... a jövő a RAP-el kezdődik!"

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X