Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A gazdagok okosabbak? - Differenciáldiagnózis a bankszámla alapján

Az EEG bizony különbséget mutat a szegény és a gazdag diákok agya között: az alacsony jövedelemmel rendelkező családok gyerekeinek elülső kéregállomány-tevékenysége ugyanis a szélütés áldozataiéhoz hasonlít.

A Kalifornia Egyetem újabb meglepő kutatási eredményekkel állt elő, ezúttal Berkeley kutatóié az érdem - bebizonyították ugyanis, hogy a kevés pénzből élő diákok agya másként működik, mint a jólétben fürdő társaiké.

Az idegrendszer működésével foglalkozó Journal of Cognitive Neuroscience szakfolyóiratban nemsokára napvilágra kerül a UC Berkeley-féle Helen Wills Neuroscience Institute és a School of Public Health jelentése, melyben beszámolnak arról, ha az átlagos 9 és 10 éves diákok társadalmi-gazdasági helyzete eltér, akkor bizony az észlelhető különbségekkel jár a prefrontális kéregállományuk működésében is. Ez az agynak azon területe, amely a problémamegoldásban és a kreativitásban játszik fontos szerepet.

A tanulmány során az agyi funkciókat elektroenkefalográffal (EEG) mérték – tehát az agyi idegsejtek elektromos aktivitását a hajas fejbőrre helyezett kis ellenállású elektródákkal regisztrálták. Ez az a készülék egyébként, amelyet az epilepszia, az alvási rendellenességek, valamint az agyi daganatok diagnosztizálása során is alkalmaznak.

"Az alacsony társadalmi-szociális rétegből származó gyerekek agyi tevékenységének mintázata hasonló azon felnőttekéhez, akik homloklebenye sérülést szenvedett el" – mondta Robert Knight, az UC Berkeley pszichológia professzora, és a Helen Wills intézet igazgatója. "Ha a nebulók társadalmi-gazdasági helyzete alacsony, annál valószínűbb, hogy a homloklebenyük alulreagál – viszont, nem minden szegény diák esetében tapasztaltunk alacsony homloklebenyi aktivitást."

Korábbi tanulmányok már mutattak lehetséges kapcsolatot az alsó és felső társadalmi réteghez tartozó gyerekek viselkedése és homloklebenyük működése között, ám a kognitív képességekkel foglalkozó pszichológus, Mark Kishiyama szerint ezek a tanulmányok csupán közvetetten mérték az agyi funkciókat, így nem tárhatták fel az intelligencia, a nyelvi képességek, és más tényezők hatásait. "A mi kutatásunk az első, amely direkt módon méri az agyi aktivitást ott, ahol nem a feladat bonyolultsága a kérdés."

W. Thomas Boyce társszerző, gyermekgyógyász, a UC Berkeley nyugalmazott egyetemi tanára, nem találta meglepőnek az eredményeket. "Eddig is tudtuk, hogy az erőforrás-szegény környezetben felnövő gyerekeknek jóval több gondjuk akad - az elülső kéregállomány által irányított - viselkedés szabályozásával. Ám a prefrontális kéreg eltérő válaszai az alacsony státusú gyerekek körében határozottan kirajzolódnak."

Boyce egyébként mint fejlődési szakértő vezeti a UC Berkeley/University of British Columbia közös, WINKS – Wellness in Kids – nevet viselő kutatási programját, melynek keretében azt vizsgálják, hogyan változtatja meg a hátrányos helyzet a rossz körülmények között felnövő gyerekek alapvető idegi fejlődését életük első szakaszában.

"Itt az ébredés ideje" – mondta Knight. "Nem csak arról van már szó, hogy ezek a gyerekek szegények, így valószínűsíthetőbben alakul ki náluk egészségügyi probléma, az is lehet, hogy nem fejlődik ki teljesen az agyuk a stresszes, és a relatíve pénztelen környezettől, mely az alacsony társadalmi-gazdasági állapottal jár: kevesebb könyv, kevesebb olvasás, kevesebb játék, kevesebb múzeumlátogatás."

Kishiyama, Knight és Boyce úgy vélik, hogy az agyi eltérés kiküszöbölhető a megfelelő gyakorlattal. Jelenleg is együtt dolgoznak a UC Berkeley tudósaival, akik játék alkalmazásával javítják a prefrontális kérgi funkciókat, így a gondolkodás képességét, iskoláskorú gyerekeknél.

"Ez nem egy életfogytig tartó ítélet" – hangsúlyozta Knight. "Szerintünk, a megfelelő beavatkozással és gyakorlattal javíthatók mind a viselkedési, mint a fiziológiai mutatószámok."

hirdetés
hirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Tanulj németül! hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X