Felsőoktatás Eduline

„Azt is mondhattam volna, hogy öngyilkos leszek, de nem akartam hazudni”

Elolvasom

Izraelben a hadseregben eltöltött idő a továbbtanulás részének számít, ennek megtagadása pedig sokak szerint egyenlő a hazaárulással, amiért letöltendő börtönbüntetés jár. Egy fiatal lány a napokban kezdi meg börtönbüntetését, melyet a sorkatonai szolgálat megtagadásáért kapott. Az izraeli tinédzserek immár mozgalomba szerveződve tiltakoznak a kötelező katonai szolgálat ellen.

Felsőoktatás Eduline

Egyetem kizárólag nyugdíjasoknak

Elolvasom

Nyugdíjas egyetem nyílik jövő héten Győrött; programjai iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt, s jelzi, hogy az idősebb korosztály is igényli az új ismereteket a tudomány és az élet különféle területeiről.

Érettségi-felvételi Eduline

Az egész életedet befolyásolja, hogy milyen a középiskolád

Elolvasom

Lényegében már a középiskola megválasztásával eldől, hogy a diákból diplomás lehet-e, vagyis a szülők társadalmi pozíciójától legalább annyira függ a gyerek jövendő státusa, mint a képességeitől – állapítható meg abból a felmérésből, amelyet szociológushallgatók készítettek érettségi előtt álló budapesti diákok körében.

Felsőoktatás Eduline

Érettségi után egy év szabi

Elolvasom

Mit csinál az, aki befejezte a középiskolát de semmi kedve rögtön belevetni magát az egyetemi/főiskolai életbe? Kivesz egy év szabit és utazgat a világban. Aki nem érti miről van szó, az valószínűleg nem egy felső-középosztálybeli angol család sarja, de nem kell kétségbeesni, nálunk is kezd elterjedni valami hasonló.

Egyéb Eduline

Tanulási technikák: jógától a hipnózisig

Elolvasom

Sokszor csak ülünk az órán vagy a könyv fölött és nem tudjuk mihez is kezdjünk az anyaggal. Pedig ma már a "hagyományos" magoláson kívül sokféle tanulási technika közül választhatunk: az alfában tanulástól – a Cornell - módszerig. Ha rászánunk kis időt az életünkből arra, hogy megtanuljuk, hogyan is tanuljunk, sokkal könnyebben fog menni, és nem is lesz olyan lelketlen a biflázás.

Közoktatás Edupress

Egyre többen mennének külföldre tanulni, dolgozni

Elolvasom

Egyre több fiatal szeretne hosszabb-rövidebb ideig külföldön tanulni vagy dolgozni, az egyetemisták és főiskolások csaknem fele próbálná ki szívesen a külföldi tanulmányokat - állapítja meg egy nemrég elkészült felmérés kapcsán készített tanulmányban Ságvári Bence szociológus. A válaszadók 32 százaléka volt elégedetlen a magyarországi helyzettel, és hasonló számban választanák a hosszabb kint tartózkodás céljából a külföldi oktatást.

Közoktatás Eduline

Aki Lenin akart lenni

Elolvasom

Kovács Antal, Magyarország első olimpiai- és világbajnoka a judo sportágban. Talán nem mindenki tudja róla, hogy mióta visszavonult a versenysporttól, a Paksi Atomerőműnél dolgozik, és sokat tesz a létesítmény társadalmi elfogadtatásáért, miközben a doktori fokozat megszerzésén fáradozik. Munkájáról és a tanulásról beszélgettünk vele:

Közoktatás Eduline

Szonda Ipsos: Tanulás vs jó kapcsolatok?

Elolvasom

Az emberek többsége tanulni szeretne a közeljövőben, s 54 százalékuk úgy érzi, ha valaki nem képezi magát állandóan, akkor lemarad és kiesik a munkaerő-piacról. Ezzel szemben a lakosság 41 százaléka szkeptikus az élethosszig tartó tanulás hasznát illetően, szerintük a képzettség nem sokat számít, az boldogul, akinek jó kapcsolatai vannak.

Közoktatás Eduline

Tanulni kell a tanulást is

Elolvasom

Hajnalig tartó görnyedés a jegyzetek felett, kilátástalannak tűnő harc a mérhetetlen információtömeggel, a végeérhetetlen ismétlések ismétlése – mindezt miért? A tanulásért, a jó, jobb jegyért, a vizsgán átcsúszásért. Pedig tanulni lehet könnyedén is, és a magabiztos tudás nyugalommal, sőt mi több örömmel tölt el. Csak tudni kell a tanulás mechanizumusát és módját.

Közoktatás Eduline

Cisco, Intel és Microsoft a tudásfelmérésben

Elolvasom

A Londonban megrendezett „Tanulás és technológia” világfórumon a három cég bemutatta azt a több szektort átfogó kutatási projektre vonatkozó közös tervet, amelynek célja a tudásfelmérések új módszereinek és technológiáinak a kidolgozása

Közoktatás Eduline

Hova menjünk külföldre tanulni?

Elolvasom

Elkészült a legújabb összehasonlító felmérés, melyből megtudhatjuk, hogy az Egyesült Államoktól kezdve Európán és a Távol-Keleten át Ausztráliáig mely külföldi egyetemek bizonyultak a legjobbnak ebben az évben. Sőt, idén először Izrael is felkerült a húsz ország felsőoktatási intézményeit rangsoroló top100-as listára.

Közoktatás Eduline

Megvan a hatékony tanulás titka!

Elolvasom

A San Diego-i UC szakemberei beszámoltak arról, hogyan lehet a hosszú távú tudást javítani. Az olyan aforizmák kombinálásával, mint a „gyakorlat teszi a mestert” és az „eljön mindennek a maga ideje” hasonló eredményekre juthatunk, mint a pszichológiai szaklap, a Psychological Science e havi számában publikált kutatási eredmények. A leckék közötti megfelelő időtávolság ugyanis drámaian fokozhatja a tanulást, mi több, az órák közötti nagyobb szünetek a tanultak hatékonyabb felidézését is eredményezik.

Közoktatás Eduline

Könyvek a párna alatt? – beválik!

Elolvasom

Az alvás segítségével magunkévá tehetjük a bonyolult leckéket, sőt, az elfeledett készségeket is visszaszerezhetjük! Az alvás segít az agynak megbirkózni az összetett feladatokkal, és feltárja azon ismereteket, amelyről úgy hisszük, hogy mély feledésbe merültek

1 2 3 4 5 6 7 8