Közoktatás Szabó Fruzsina

"Úgy rossz, ahogy van" - tényleg nagy baj van a középiskolai felvételivel

Elolvasom

"A rendszer úgy rossz, ahogy van" - fogalmazott meg sommás véleményt a középiskolai felvételiről az Eduline-nak a Magyartanárok Egyesületének elnöke, akinek véleményével alighanem oktatáskutatók, gyermekpszichológusok is egyetértenek. De mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi felvételit? Körzetes középiskola vagy sorsolásos rendszer? És vajon rontana-e a helyzeten, ha a kormány az összes középiskolát arra kötelezné, tartson írásbeli felvételit?

Közoktatás Eduline

Súlyos gondok vannak a középiskolai felvételivel?

Elolvasom

Január 20-án több ezer általános iskolás írja meg a központi középiskolai felvételit magyarból és matematikából. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember szerint a jelenlegi középiskolai felvételi rendszer szembemegy a tizenévesek alapvető szükségleteivel és érdekeivel.

Közoktatás Eduline

De mi az a szakgimnázium? Kinek való, és kinek nem?

Elolvasom

Péntekig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételire - ezen a vizsgán azoknak a diákoknak kell részt venniük, akik olyan középiskolába jelentkeznek, amelyek kötelezővé tették az írásbeli felvételit. Ha egyelőre az iskolatípusok rendszerében is elvesztek, segítünk: mai cikkünkben elmagyarázzuk, mik azok a szakgimnáziumok.

Közoktatás Eduline

Középiskolai felvételi lépésről lépésre: hol találjátok az iskolák teljes listáját?

Elolvasom

Több tízezer diák (és szülő) áll komoly döntés előtt, néhány napja ugyanis már elérhetők a gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák felvételi tájékoztatói. Új cikksorozatunkban segítünk választani az iskolák közül, elmagyarázzuk a felvételi szabályokat, megmutatjuk a legfontosabb határidőket és a központi felvételi típusfeladatait. 1. rész: hol kereshettek iskolát?