Felnőttképzés Eduline

Ennyit keresnek a diplomás pályakezdők - itt a lista

Elolvasom

A friss diplomások közül az energia-, a pénzügyi és az infokommunikációs szektorban elhelyezkedők keresnek a legjobban, a legalacsonyabb fizetésre pedig az oktatás, az egészségügy, a vendéglátás és a művészet területén dolgozók számíthatnak - derül ki az Educatio Frissdiplomások 2012 című tanulmányából.

Felsőoktatás Edupress

Még mindig alacsony a pályakezdők mobilitási hajlandósága

Elolvasom

Alacsony a pályakezdők mobilitási hajlandósága, tízből nyolcan választják a szülőhelyüket a költözéssel szemben - derül ki a Figyelő-Hewitt KarrierStart felméréséből. Munkavállalási szempontból egyedül Közép-Magyarország, azon belül leginkább Budapest a vonzó célpont a megkérdezett vidékiek több mint 60 százaléka számára. Ha pedig egy vidéki a fővárosban végezte tanulmányait, akkor a legritkább esetben megy vissza a szülőhelyére egy állás miatt. A külföldi munkalehetőségeket viszont már jóval szívesebben választják a frissdiplomások.

Felsőoktatás Eduline

Melyik állásbörze mit tud?

Elolvasom

Állásbörzékből nincs hiány, csak most tavasszal közel harminc különböző kiállítást tartanak az ország több pontján. A börzék profilja azonban más és más, szakemberek szerint érdemes az alapján válogatni, hogy hol végeztünk illetve milyen területen szeretnénk elhelyezkedni.

Közoktatás Eduline

Mire számíthatnak a reál szakokon végzettek?

Elolvasom

Fizikus kutató, biológus végzettségű tudományos munkatárs, angolul beszélő matematika tanár. Ilyen és hasonló munkakörökbe keresik a természettudományos végzettségű friss diplomásokat – legalábbis zömében ilyesmiket találunk az állásközvetítő cégek internetes portáljait böngészve. A reál diplomások közül az jár jól, aki el tud helyezkedni valamelyik állami kutatóintézetben, mert ez többnyire stabil helyet jelent. Akinek ez nem jön össze, az könnyen lehet, hogy nem a szakmájában fog dolgozni.

Felsőoktatás Edupress

Az Audi a legvonzóbb vállalat a műszaki és közgazdász hallgatók körében

Elolvasom

Átadták a Legvonzóbb Vállalat díjat március 5-én. A 16. alkalommal átadott díj alapjául szolgáló kutatásban több mint 4700 közgazdász és műszaki hallgató vett részt, összesen 15 felsőoktatási intézményből. A tíz legvonzóbb vállalat névsorán túl a felmérés eredményéből többek között az is kiderül, hogy a pályakezdő műszaki hallgatók nettó kezdő fizetési elvárásai a 156 és 189 ezer forint között mozognak, míg a közgazdász hallgatók 138 és 177 ezer forint minimális nettó fizetésért is elhelyezkednének, de a fizetés szempontja csak az ötödik, illetve a hetedik helyen áll. A díjat mindkét hallgatói csoport körében az Audi Hungaria Motor Kft. kapta.

Felsőoktatás Eduline

Mit kezdjek a gazdasági diplomámmal?

Elolvasom

A nagyobb, külföldi tulajdonú, Közép-Magyarországon elhelyezkedő, és exportra termelő cégek szívják fel a legtöbb pályakezdő közgazdászt és pénzügyest. A kisebb cégek sokat akarnak alkalmazottaiktól, és jobban félnek a friss diplomásoktól, - akik viszont a Big4-ról álmodoznak, fizetési igényeik pedig sokszor jóval túllépik a reális határt. Munkaerő-piaci körkép a gazdasági végzettségűek szemével.

Felsőoktatás Eduline

Mennyit keres egy pályakezdő mérnök?

Elolvasom

Hosszú évek óta a mérnökök a legkeresettebbek a munkaerőpiacon. Nincs ez másként a frissen végzettek esetében sem, ráadásul a pályakezdők között ők számíthatnak a legmagasabb kezdő átlagjövedelemre. Mielőtt azonban a frissdiplomások hátradőlnének, nem árt, ha konkrét elképzeléseket alakítanak ki jövőbeni szakterületükkel kapcsolatosan, illetve „leporolják” nyelvvizsga bizonyítványaikat.

Felsőoktatás Eduline

Mennyit keresnek a diplomás pályakezdők?

Elolvasom

A diplomás pályakezdők országos átlagban havi bruttó 180 ezer forintra számíthatnak 33 műszaki, gazdasági, jogi és értékesítési munkakörben, és havi bruttójuk két év gyakorlat után mehet valamivel 200 ezer forint fölé - áll a HVG Diploma különszámában megjelent elemzésben.

Felsőoktatás Eduline

'100 orvostanhallgatóból 7 elhagyja az országot'

Elolvasom

Heti minimum 60 munkaóra és 400 forintos órabér. Erre számíthat az, aki ma fiatal rezidens orvosként elkezd dolgozni valamelyik kórházban. Ehhez képest nem is annyira rossz az elvándorlási arány, pedig a szakemberek már évek óta kongatják a vészharangot: ha nem lesz változás a jövedelmekben akkor - hiába a paraszolvencia „jól működő rendszere” - néhány éven belül komoly orvoshiánnyal nézhetünk szembe.

Közoktatás Edupress

Bátortalanok a fizetési igény megjelölésében a pályakezdők

Elolvasom

Míg a pályakezdők csupán 63 százaléka jelöli meg fizetési igényének alsó és felső határát egy álláshirdetésre küldött regisztráció során - közülük is a felsőoktatási tanulmányokat folytatók mindössze 56 százaléka -, addig az összes álláskereső 72 százaléka cselekszik hasonlóan - derül ki a Workania legújabb kutatásából. A felmérés azt vizsgálja, milyen változások figyelhetők meg a 2008. ősz óta tartó globális válság hatására a magyar álláskeresők fizetési igényeinek megfogalmazásával kapcsolatban.

1 2