Felsőoktatás Eduline

Kávé és amfetamin - a vizsgaidőszak sötét oldala

Elolvasom

Nyúzott arc, karikás szemek, kialvatlanság – ezekről a tünetekről könnyen fel lehet ismerni a vizsgára készülő hallgatókat. Van, aki kávéval és koffeintablettával, más fekete teával és energiaitallal tartja ébren magát. És egyre többen vannak olyanok, akik amfetaminszármazékokkal küzdenek az álmosság ellen.

Felsőoktatás Eduline

Kritikus a helyzet az egyetemeken: lassan elfogynak a fizikatanárok

Elolvasom

A bolognai rendszer bevezetése óta mesterképzés elvégzéséhez kötik a tanári diploma megszerzését. A hároméves alapképzés után azonban egyre kevesebb diák dönt úgy, hogy a pedagógusi pályát választja – különösen igaz ez a természettudományi karok hallgatóira. Már ma sincs elég fizika-, kémia- és biológiatanár az országban, a helyzet néhány éven belül kritikussá válhat.

Közoktatás Eduline

"Szüzességet fogadtam az apámnak"

Elolvasom

Normális dolog-e az, ha egy 12 éves lány az apja kezét fogva arra esküszik fel, hogy házasságig nem fog szexuális életet élni? Amerikában a különböző szüzességi mozgalmak olyannyira népszerűek, hogy már komoly politikai, szociológiai vitákat korbácsolt az önkéntes szexmegvonás. Egy most megjelent tanulmány viszont állítja: a fogadalmat tevő fiatalok és "normális" társaik lényegében ugyanolyan életet élnek, tehát nem kell túl komolyan venni az ünnepélyes eskütételt

Felsőoktatás Eduline

Mennyit keres egy pályakezdő mérnök?

Elolvasom

Hosszú évek óta a mérnökök a legkeresettebbek a munkaerőpiacon. Nincs ez másként a frissen végzettek esetében sem, ráadásul a pályakezdők között ők számíthatnak a legmagasabb kezdő átlagjövedelemre. Mielőtt azonban a frissdiplomások hátradőlnének, nem árt, ha konkrét elképzeléseket alakítanak ki jövőbeni szakterületükkel kapcsolatosan, illetve „leporolják” nyelvvizsga bizonyítványaikat.

Közoktatás Edupress

Elindult az elit reálképzés az Arany János gimnáziumban

Elolvasom

Szeptembertől a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban a kilencedik osztálytól kezdve a diákok emelt óraszámban tanulhatják a matematikát és a természettudományi tantárgyakat. Az iskola vezetése a szeptember elsején rendezett sajtótájékoztató keretében mutatta be közel húszmilliós beruházásból épült, különlegesen felszerelt kémia, biológia és fizika tantermeket, amelyek hozzájárulnak a tehetséges fiatalok mérnöki, orvosi, gyógyszerész, biológus, fizikus és vegyész szakmákra való felkészítéséhez.

Közoktatás Eduline

Miért rosszabbak a nők matekból?

Elolvasom

Nem a biológia, azaz a velünk született képességek, hanem a kultúrális háttér negatív hatásai okozzák a nemek közötti különbségeket a matematika területén - rántja le a leplet a "titokról" egy most publikált amerikai kutatás.

Közoktatás Eduline

Bogárfolyam

Elolvasom

Vajon eleget tudunk-e a bogarakról, és eleget tudnak-e róluk a fiatalok? Erről kérdeztük a kétszeresen is bogaras ember hírében álló Merkl Ottót (51 éves), a Természettudományi Múzeum munkatársát.

Közoktatás Hatházi Szilvia

Kínos téma, krétával körülírva

Elolvasom

A méhecskés mese ideje már lejárt, hiszen manapság lépten-nyomon a szexualitás valamelyik megnyilvánulási formájával találja magát szemben az ember, és természetesen a gyerek is. Óhatatlanul felmerül a kisebbekben, és néha a nagyobbakban is egy-két, vagy számos olyan kérdés, amelyre a szülő vagy válaszol, vagy nem.

1 2 3 4