Közoktatás Eduline

Képek: így tanulnak írni a pakisztáni diákok

Elolvasom

Mindössze ötvenhat százalékos az írástudók aránya a pakisztáni felnőttek körében, a nők még rosszabbul állnak: csupán negyven százalékuk tud írni és olvasni az ENSZ 2008-as adatai szerint. Szeptember 8-át az ENSZ 1965-ben az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította, azóta ezen a napon minden évben felhívja a nemzetközi közösség figyelmét az írástudás helyzetére.

Közoktatás Eduline

Tanévkezdés előtt két héttel zárhat be egy általános iskola

Elolvasom

A hét végén iskolamentő akcióba kezdett a Zala megyei Hahót, az önkormányzat ugyanis hónapok óta képtelen fizetni a költségek rájuk eső részét a Suli Harmónia Alapítványnak. A falu lakói bizakodnak, sokan havi több ezer forintot ajánlottak fel a működtetésre.Hha nincs pénz, tanévkezdés előtt két héttel szűnhet meg az intézmény.

Közoktatás Eduline

A nap videója: így tanultak írni a diákok 1936-ban

Elolvasom

Több mint nyolcvan éve vezették be a magyarországi iskolákban a zsinórírás oktatását - a diákok a korábbi díszített, jobbra dőlő betűk helyett kénytelenek voltak megtanulni, hogyan kell álló, árnyékolatlan vonalakkal kialakított betűket írni. 1936-os riport a Filmhíradók Online gyűjteményéből.

Közoktatás Eduline

Rettenetes állapotban vannak a magyar iskolák

Elolvasom

Egy éve indított közegészségügyi felmérést az általános iskolák állapotáról az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Országos eredmények csak nyár végén lesznek, a nyolc érdi iskola közül azonban öt kapott értesítést arról, hogy az épületekben talált problémák „súlyosan veszélyeztetik a gyerekek egészségét és testi épségét”.

Közoktatás Eduline

Hogyan kerülnek legendák a történelemkönyvekbe?

Elolvasom

Néró gyújtotta fel Rómát, Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szavalta el a Nemzeti dalt, Dugovics Titusz volt az, aki a mélybe rántott egy török janicsárt – ezek a legendák már annyira beitták magukat a köztudatba, hogy sokszor még a tankönyvszerzőknek sem szúrnak szemet, de vajon van-e létjogosultságuk a történelemoktatásban?

Közoktatás Eduline

Kitiltják az iskolákból a rövidnadrágot viselő diákokat

Elolvasom

Szoknyát viselhetnek a diákok, rövidnadrágot azonban nem – ez ellen tiltakozott az egyik nagy-britanniai általános iskola tanulója, amikor fiú létére szoknyában jelent meg az oktatási intézményben. A házirendben szereplő furcsa szabály azt ugyanis nem tartalmazza, hogy szoknyát csak lányok vehetnek fel.

Közoktatás Eduline

Képek: így néz ki a világ legkisebb általános iskolája

Elolvasom

A skóciai Eve Morris alighanem a világ legkisebb általános iskolájában kezdi meg tanulmányait két év múlva – a skóciai Rum sziget egyetlen oktatási intézményében mindössze két diák tanul, velük egyetlen tanár foglalkozik. Az iskolaigazgató néhány hónapja elköltözött, és magával vitte három unokáját is – ezzel felére csökkentette a diáklétszámot.

Közoktatás Eduline

Húsz év után újra van ingyenes oktatás Szomáliában

Elolvasom

Rendszeresen járok iskolába, mert tanár szeretnék lenni - mondja Nurto Mohamed Majov, a Mogadishuban újra megnyitott ingyenes állami általános iskola 13 éves tanulója. A tanintézet elsőként kínál ingyenes képzést a szomáliai gyerekeknek az ország elmúlt húszéves polgárháborús konfliktusa során.

1
6 7 8 9 10
13